Jul 11, 2013 - Filmtips/recensioner    No Comments

Dvdrecension: Beasts of the Southern Wild

“Beasts of the Southern Wild” är Benh Zeitlin debutfilm som handlar om en sexåring vid namn Hushpuppy som lever med sin pappa i Louisianas träskmarker vid tidpunkten kring orkanen Katrina. Hon lever i sin egna värld fylld av misär men även mycket magi. Det här är en film utifrån hennes synvinkel och tankar. Hur hon uppfattar omvärlden och alla som lever i den.

Först och främst måste jag börja med att hylla den absolut mest fantastiska barnprestationen jag någonsin skådat i en film. Quvenzhané Wallis som spelar Hushpuppy är helt makalöst bra. Hennes uttryck och blickar når verkligen fram genom rutan. Aldrig har jag blivit så berörd av ett barn på film som här. Hon bjuder verkligen på en repertoar av blandade känslor. Hennes pappa som spelas av Dwight Henry är oxå riktigt bra. De har en otroligt stark kemi som det gnistrar om.

Om jag nu ska gå in på de andra dimensionerna i filmen som tex filmfotot är även det fantastiskt. Nästan fullkomligt magiskt. Sedan med den väl komponerade musiken så kan man inget annat än att kapitulera till denna lilla filmpärla. Det är så oerhört starkt och bra att jag nästan bara vill gråta. Ren filmmagi är rätta ordet!

“Beasts of the Southern Wild” är en extremt lågproduktion gjord av en långfilmsdebutant vilket gör att jag vill lyfta fram den ännu mer. Jag beundrar de filmskapare som med ett så pass starkt manus och med en liten budget kan åstadkomma en film som denna. För det här är verkligen en film att minnas. En film att se om och om igen.

Extramaterialet på dvd:n innehåller borttagna scener, en bakomfilm om arbetet under filmen samt den fina kortfilmen “Glory At Sea” som “Beasts of the Southern Wild” inspirerats av. Likheterna är många – atmosfären, musiken, fotot är väldigt igenkännande på att positivt sätt. Jag älskar dessa “folksagor” som Benh Zeitlin bjuder in oss till.

“Beasts of the Southern Wild” är en klockren klassisker i mina ögon. För det här är verkligen en film att minnas. En film att se om och om igen.

Så betyget blir en solklar 5 av 5.

(Se trailern så kommer ni nog känna känslan som fotot och musiken skapar…)

        

 

Got anything to say? Go ahead and leave a comment!

UA-33590503-1