Feb 14, 2014 - Filmtips/recensioner    No Comments

Dvdrecension: Before Midnight

Richard Linklaters efterlängtade tredje film i den romantiska trilogin som började med “Before Sunrise” och “Before Sunset”.

I “Before Midnight” träffar vi för tredje gången det amerikansk-franska paret Jesse (Ethan Hawke) och Celine (Julie Delpy) som för nästan 20 år sedan släntrade genom ett nattligt Wien för att sedan skiljas åt vid gryningen. Åren har gått sedan dess och nu bor de tillsammans Paris med 8-åriga tvillingar och med Jesses tonåriga son som pendlar mellan USA och Frankrike.

“Before Midnight” är ett värdigt avslut i en av vår tids absolut bästa trilogier. Richard Linklater har med dessa tre filmer lyckats göra ren filmmagi med kärleken i centrum.

Sättet han gör det på är enkelt och genialt, med två otroligt starka karaktärer och en dialog som känns nästintill felfri.

Ethan Hawke och Julie Delpy har verkligen den där kemin som det slår gnistor om. De har det rätta kroppspråket och blickarna som känns otroligt äkta. De är verkligen sina karaktärer, Jesse och Celine, ända ut i fingerspetsarna. 

Även atmosfären/miljöerna spelar en stor roll i filmerna. De olika städerna dom besöker och människorna de stöter på. Hur deras möten och handlingar formar dom som karaktärer. Det är otroligt fint att ta del av.

Fotot och musiken känns genomtänkt och bidrar till att höja de blandade känslorna som uppstår i filmen. Jag gillar att man vågar ligga kvar i längre tagningar och låta scenerna tala för sig själv.

Att skriva en dialogdriven film kan inte vara lätt men Richard Linklater klarar det med bravur. Han är en mästare på att skriva en allvarlig dialog med underton av humor och eftertänksamhet. Det finns många fina repliker att hämta.

Ja nu blev det här kanske mer eller mindre en liten hyllning till den här trilogin som lätt skulle få betyget 5 av 5. Men eftersom jag ska recensera “Before Midnight” så återgår jag lite snabbt till den.

Den lyckas väldigt bra precis som de tidigare filmerna, men känns på snudden för lång. Vissa moment drogs kanske ett varv för mycket. Men det är iaf ett värdigt avslut på denna magnifika trilogi. Se dom alla tre!!!

Betyg 4 av 5.

before-midnight-poster   bm1   bm2

Got anything to say? Go ahead and leave a comment!

UA-33590503-1