Nov 24, 2013 - Filmtips/recensioner    No Comments

Dvdrecension: Exorcisten

Regan är en ung flicka som börjar bete sig allt konstigare. Det börjar med konstiga ord och urin på golvet  som snart övergår till att hennes säng börjar röra på sig utan att någon förstår varför. Hennes mamma blir orolig och kallar på en präst som får i uppgift att hjälpa till. Han och fader Merrin ska försöka driva ut den onda kraft som tagit över Regan innan det är försent.

“Exorcisten” är en tidlös klassiker i skräckfilmsgenren. Det är en omtalad film som fötjänar sin kultstatus.

Nu har den släppts på blu-ray då den firar 40 år jubileum. Det var med ett sant nöje som jag såg om filmen och kan inte sluta fascineras över hur bra den funkar än idag.

Atmosfären är verkligen skrämmande och man anar oro från första stund. Sakta och effektivt byggs stämningen upp innan helvetet brakar lös.

Musiken är oslagbar och får det verkligen att krypa i kroppen. De första tonerna i introt fastnar direkt. Inte konstigt att den vann Oscar för bästa musik.

Skådespeleriet är riktigt bra.  spelar den förskräckta mamman med den perfekta närvaron. Vi känner verkligen med henne.

 står dock för den mest skrämmande insatsen. Hon är 100% övertygande som besatt och det är verkligen läskigt på riktigt.  spelar fader Merrin och gör oxå en minnesvärd rollprestation.

Extra materialet bjuder oss på en djupdykning i de sanna händelserna som filmens historia berör. Men sedan det klassiska som regissörens egna kommentarer, trailers, ett alternativt slut m.m.

“Exorcisten” är lätt en av mina favoritfilmer och utklassar många andra skräckfilmer. Den blandar en skräckinjagande stämning med klanderfritt skådespeleri, fantastiskt hantverk och grym musik.

Betyg 5 av 5.

poster-exorcist   exorcisten1   exorcisten2

Got anything to say? Go ahead and leave a comment!

UA-33590503-1