Mar 11, 2014 - Filmtips/recensioner    No Comments

Dvdrecension: Gravity 3D

“Dr. Ryan Stone är medicintekniker och är ute på sitt första uppdrag i rymden tillsammans med den erfarna astronauten Matt Kowalsky som är ute på sin sista resa innan pensionen. Rymdfärjan förstörs, Stone och Kowalsky är helt ensamma – och endast ihopkopplade med varandra glider de ut i mörkret. Av tystnaden förstår de att all kommunikation med Jorden har brutits och samtidigt som rädslan övergår i panik så försvinner lite syre för varje litet andetag.”

“Gravity” vann nyligen 7 Oscars och har även lyckats vinna både biopublikens och kritikernas hjärta.

Första gången såg jag den på bio och tyckte det var en ascool filmupplevelse. När kameran åkte runt i rymden kändes det som hela biosalongen snurrade. Det var mäktigt att se den på stor duk!

Nu när jag såg om den på 3D Blu-ray var det fortfarande en bra filmupplevelse, dock inte lika stark som första.

Jag tycker att historien funkar, även om det ibland blir lite krystat hur de försöker plantera in en sentimental bakgrundshistoria till huvudkaraktären. Filmbolaget snackade även om att använda sig av flashbacks för att stärka detta, men tack och lov stannar vi kvar i rymden och resultatet blir ett kammarspel utan dess like.

Det mest fascinerande med “Gravity” är givetvis det tekniska. Allt är sjukt snyggt och välgjort!

 och  fungerar utmärkt i sina roller. Deras skådespel känns trovärdigt och de gör sina karaktärer rättvisa.  använder sig av ett mimspel och blickar som verkligen berör.

 vann en välförtjänt Oscar med tanke på att han gjort ett riktigt bra jobb med att regissera det här gastkramande kammarspelet.

Bland extra materialet finner vi en djupdykning i arbetet kring filmen, en kortfilm som har anknytning till en av filmens scener, en kortare dokumentär om incidenten som inspirerat filmen m.m

“Gravity” är en visuellt spännande film som bör ses, givetvis rekommenderar jag 3D utgåvan där man kan få maximal njutning av effekterna.

Betyget blir 4 av 5.

gravity-poster   gravity1   gravity2

Got anything to say? Go ahead and leave a comment!

UA-33590503-1