Aug 15, 2013 - Filmtips/recensioner    No Comments

Dvdrecension: Jakten

“Jakten” utspelar sig i en liten dansk stad runt jul. Vi får följa 40-åriga Lucas, som äntligen har lyckas styra upp sitt liv. Efter en tuff skilsmässa har han träffat en ny flickvän, fått nytt jobb och är på god väg att bygga upp relationen med sin tonårige son Marcus. Men något går fel. Inte mycket. Bara en liten lapp. En slumpmässig lögn. Och medan snön faller och julljusen tänds, sprider sig lögnen sakta men säkert – som ett virus.

Det är svårt att inte bli berörd av det här danska dramat. Stämningen byggs upp på ett mästerligt sätt. Sakta men säkert omsveps vi av lögnen som blir till rena mardrömmen. Dramat övergår till skräck och man sitter som på helspänd från början till slut.

Mads Mikkelsen är otrolig i sin roll som pappan Lucas. Att han prisades för sin insats under förra årets Cannes filmfestival för bästa skådespelare är därför ingen överraskning. Han spelar sin roll med en intensitet och närvaro som verkligen berör.

Det är inte bara hans skådespel som berör i den här filmen. De andra spelar otroligt bra och berättandet är knivskarpt. Vissa scener är så provocerande att jag bara vill ställa mig upp och skrika. Jag fylls hela tiden med blandade känslor och tårarna kommer titt som tätt.

Om man ser till extra material på dvd:n så är det ganska tunt precis som de flesta nordiska filmerna som kommer på dvd/blu-ray. Det finns några borttagna scener men även ett alternativt slut.

Danskarna bevisar iaf med “Jakten” att de ännu en gång är mästare på att göra starka filmer. Det här är verkligen ett måste och absolut en av de starkaste filmerna jag sett på länge. Den kommer inte lämna mig i första taget, det kan jag lova…

Betyget blir en fullpott 5 av 5.

jakten_postr_l   jakten2   jakten1

Got anything to say? Go ahead and leave a comment!

UA-33590503-1