Sep 26, 2013 - Filmtips/recensioner    No Comments

Dvdrecension: Monsters Inc

“Monsters Inc är ett framgångsrikt företag i staden Monstropolis, belägen i en parallell värld till vår. Filmen handlar om de två monstren, tillika vännerna, Sulley och Mike. Sulley är ett stort hårigt monster med horn som är den mest respekterade av alla anställda på Monsters Inc. Han och hans vän, rumskompis och kollega, Mike, ett litet klotrunt, enögt grönt monster, jobbar som “skrämmare”, dvs. de samlar in barnskrik från människovärlden eftersom det är den bästa energikällan som monstervärlden känner till. Problem uppstår när en liten människoflicka vid namn Boo av misstag följer efter Sulley till Monstropolis. Barn får på inga villkor komma in i monstervärlden och Sulley och Mikes karriärer och liv blir till ett fullkomligt kaos när det försöker ställa allt till rätta.”

“Monsters Inc” är en av Pixars charmigaste filmer enligt mig. Den har en originell historia som blandar drama, humor och kittlande spänning.

Mike & Sulley är två karaktärer som man direkt fastnar för. De har en skön jargong och bjuder på massa roliga repliker.  John Goodman och Billy Crystal gör rösterna utmärkt bra och är sanna talanger.

De är inte bara våra huvudmonster som bidrar till skratt, utan filmen är fylld med massa andra härliga monster. Alla är utformade på ett finurligt sätt och har sina egna karaktärsdrag vilket är riktigt underhållande att se på.

Animationerna rymmer många härliga färger  och fantasin måste verkligen ha flödat. Allt är genomfört med en perfekt touch.

Vad jag gillar väldigt mycket med “Monsters Inc” är att den känns lite djupare än många andra tecknade filmer. Den har ett känslomässigt plan som tilltalar både barn som vuxna. Det är inte bara underhållande till ytan utan den har ett  väldigt fint och hjärtvärmande budskap.

Nu har det kommit en 3D utgåva av denna underbara filmpärla och på den ryms en del godsaker. Förutom filmen hittar vi såklart borttagna scener men även två kortfilmer. En vid namn “Toy Story: Party Saurus Rex” och den andra “På tråden”. Båda med sin alldeles egna charm.

“Monsters Inc” är med sin orginalitet och känslofyllda historia en film för båda barn och vuxna. Se den för att underhållas och beröras. Den har ett stort hjärta.

Betyget blir 4 av 5.

Monsters Inc (2001) 3   mi2   mi1

Got anything to say? Go ahead and leave a comment!

UA-33590503-1