Jun 11, 2014 - Filmtips/recensioner    No Comments

Dvdrecension: Nymphomaniac

“En poetisk och vild historia om en kvinnas erotiska resa från födseln till 50-års åldern, berättad av huvudrollskaraktären som är den självdiagnostiserade nymfomanen Joe. Den charmige ungkarlen Seligman finner Joe blåslagen och misshandlad i en mörk gränd en kall vinterkväll. Han tar med henne hem, tar hand om hennes sår och frågar ut henne om hennes liv. Fascinerad lyssnar han när Joe börjar berätta.”

“Nymphomaniac” visar att Lars Von Trier ännu en gång är en unik filmkonstnär utöver det vanliga. Han är en sann auteur som aldrig slutar överraska.

Filmen har delats upp i två delar, vol 1 och vol 2. Speltiden hamnar på ca 4h och då är det ändå inte den versionen som regissören själv ville visa. Han har en directors cut som kommer släppas senare med en speltid närmre 5,5 h.

Om man ser till de olika delarna så gillade jag första delen mest. Den hade en starkare framåtanda och driv jämfört med vol 2 som var betydligt mer lågmäld. Jag gillar lågmälda filmer men den kändes ändå inte lika skarp som första delen.

Vad jag gillar mest med “Nymphomaniac” är berättandet. Det funkar otroligt bra med hur vi kastas mellan Joes historia till Seligmans egna iakttagelser. Ibland illustreras det i bild och det sker på ett väldigt fyndigt och effektfullt sätt.

Skådespelarna i filmen är alla väldigt bra. Den som utmärker sig mest i mina ögon är Stacy Martin som spelar den unga Joe. Hon har en sån närvaro i sin roll och spelar med ett grymt känsloregister som verkligen når ut till publiken.

Men givetvis är Charlotte GainsbourgStellan SkarsgårdShia LaBeouf och Jamie Bell fantastiska dom med. Uma Thurman gör en väldigt bra insats i en av filmernas mest briljanta kapitel där tragikkomik är som bäst.

Fotot är som oftast i hans filmer väldigt snyggt. En del bilder blir som egna porträtt. Tillsammans med bra musik och en grym ljudatmosfär är stämningen mer än påtaglig. Filmens anslag med droppande regn är otroligt snygg och levande.

Extramaterialet rymmer några intervjuer med skådespelarna och trailern till filmen. Även ett inspelat Q&A. Skulle hoppats på ännu mer då det alltid är roligt att dyka djupare ner i arbetet bakom filmen.

Jag tänker inte gå in så mycket på “Nymphomaniac”  mer än att jag tycker ni ska se den. Den är väldigt intressant och experimentell på ett positivt vis. Är man rädd för naket ska man kanske undvika den, men ni behöver inte oroa er för att det ni ska se är en porrfilm. Det hade nämligen jag hört att den skulle vara som, men det är långt ifrån.  Lars Von Trier bjuder istället på en minst sagt annorlunda, stark och oförglömlig filmupplevelse.

Betyg 4 av 5.

nymphomaniac-poster-1   nympho1   nympho2

Got anything to say? Go ahead and leave a comment!

UA-33590503-1