Oct 10, 2013 - Filmtips/recensioner    No Comments

Dvdrecension: Only God Forgives

“Gangstern Julian (Ryan Gosling) driver en thaiboxningsklubb, som fungerar som täckmantel för familjens narkotikaimperium. Då hans bror Billy mördas kommer deras mor Crystal (Kristin Scott Thomas) till Bangkok för att ta med sig liket från sin förste son hem och för att få Julian till att hämnas sin brors mord. Julian inleder jakten och upptas i en spiral av brutalitet som för in honom i sökljuset hos en beryktad Bangkok-sheriff som utövar sin helt egna form av rättfärdighetskarma.”

Efter fantastiska “Drive” var givetvis förväntningar på Nicolas Winding Refns nya film skyhöga. Lyckas han leverera? Inte så bra om ni frågar mig.

“Only God Forgives” är en film med väldigt lite dialog på ett negativt sätt och med scener som hela tiden påminner om varandra. Vi har det blå/röda neonfärgade ljuset, vida bilderna med en sakta inåkning samtidigt som vi hör den dånande stämningsfyllda musiken. Bitvis är det bra, till och med mycket bra, men tillslut blir det alldeles för mycket.

Det känns hela tiden som fokus ligger på ytan och inte innehållet. Historien är inte alls engagerande och man tappar intresset ganska fort. Den lyckas därför inte förmedla någon känsla förutom smärtan som genomsyrar bilderna under de olika tortyrscenerna. Drivet i filmen uteblir och speltiden känns längre än vad den egentligen är.

Det som är mest underhållande i filmen är dock psycho/bitch mamman spelad av Kristin Scott Thomas. Hon har några repliker som får en att tappa hakan och garva till ordentligt.

Vill man höra Nicolas Winding Refns tankar och idéer kring filmen kan man ta del av det under extra materialet. Där pratar han om jämförelsen till “Drive”, om de olika inspelningsplatserna, temat/atmosfären i filmen m.m. Man kan även ta del av kompositörens, Cliff Martinez, tankar kring arbetet av musiken. Sedan finns även några klassiska “behind the scenes” klipp. 

Har man förväntat sig en ny “Drive” så blir man helt enkelt besviken. Det hade jag gjort. Jag skulle istället rekommendera alla att se trailern som är ett mästerverk i jämförelse med filmen.

Betyget blir 2 av 5.

only_god_forgives_ver2_xlg  only2   only1

Got anything to say? Go ahead and leave a comment!

UA-33590503-1