Oct 21, 2013 - Filmtips/recensioner    No Comments

Dvdrecension: Ringaren i Notre Dame

“Högt ovanför Paris takåsar, instängd i ett av klocktornen till den mäktiga katedralen Notre Dame, bor den puckelryggige, varmhjärtade ringaren Quasimodo och hans tre tokroliga stenfigurer till kompisar. Längtansfullt står de och blickar ned på torget där årets fest för gycklare, narrar och vanligt folk pågår för fullt.

Quasimodo vill så gärna vara med. Därför trotsar han till slut sin stränga förmyndare Frollos förbud att lämna klocktronet. Djärvt kastar han sig ut i det okända. Till festen och världen han så länge drömt om att ta del av.

Väl där möter Quasimodo den vackra zigenerskan Esmeralda och hennes livliga get Djali. Tillsammas dras de in i ett halsbrytade äventyr fyllt med spänning och överraskningar.”

 “Ringaren i Notre Dame” är en av Disneys mörkare filmer. Det är en hjärtskärande historia som trots att den underhåller och berör, inte träffar enda in till hjärtat. Jag kan inte riktigt sätta fingret på varför.

Animationerna är bra och världen som målas upp är vackert att titta på. Fina färger blandas med imponerande detaljer.

Röstskådespelarinsatserna är bra och sångerna okej. Dock hamnar den ganska långt ner på min favoritlista bland Disneys alla soundtracks.

Den senaste tiden när jag sett om några av de här klassiska disneyfilmerna så  har jag lagt märke till att de onda karaktärerna oftast är dom som utmärker sig mest, vilket måste beror på deras starka  karaktärsdrag.

Även i den här historien funkar skurken Frollo utmärkt, men även vår hjältinna Esmeralda. De tre stenfigurerna får agera filmens knasbollar och bidrar till några skratt.

“Ringaren i Notre Dame” är som sagt en betydligt mörkare disneyfilm än vad man är van vid. Det är en stark historia som berör men som inte lyckas lämna det avtryck jag hoppats på.

Betyget blir 3,5 av 5.

The-Hunchback-of-Notre-Dame-1996-movie-poster   The-Hunchback-of-Notre-Dame-1   06f754f8dab3a2112895fa09d6e9fc65efaedcb6

Got anything to say? Go ahead and leave a comment!

UA-33590503-1