Jun 12, 2013 - Filmtips/recensioner    No Comments

Dvdrecension: Röjar Ralf

“Röjar-Ralf längtar efter att vara lika omtyckt som sitt spels perfekta hjälte – Fixar-Felix. Problemet är att ingen tycker om en skurk och de älskar hjältar. När ett nytt modernt spel dyker upp ser han därför sin chans och smyger över dit för att visa sitt hjältemod. Av misstag råkar han istället släppa lös en dödlig fiende…”

“Röjar-Ralf” är en härlig film för både barn och vuxna. Det som jag gillar mest med filmen är hur man valt att lägga handlingen i en värld uppbyggd kring tv-spel. Det är ett koncept som känns både spännande och originellt.

Som gammal spelnörd så uppskattar jag alla flirtar med de klassiska spelen/karaktärerna som finns i filmen. För andra som inte kan relatera till dessa så finns det mycket att hämta ändå. Det här är nämligen en film fylld av humor och värme. Storyn i sig är rätt slätstruken och ganska o-orginell men rymmer dock en del knasiga karaktärer som lyfter filmen.

Världen som filmen utspelar sig i är snyggt och roligt uppbyggd. Man har tagit saker som finns i verkligheten och sedan lagt till en massa finurliga lösningar för att det ska kännas som ett eget samhälle. Det funkar väldigt bra på ett härligt och lekfullt sätt. Även 3D effekterna i filmen gör sin roll bra.

Kombinationen av snygga animationer och ett roligt koncept gör att “Röjar Ralf” känns som ett givet val för hela familjen. Det som kommer dra ner betyget lite i slutändan är att den bitvis trampar i klichéträsket med sin traditionella hjältesaga som även rymmer en del stereotypiska karaktärer. Men bortser man från det, så är det här en given klassiker.

Om vi kikar på filmens extramaterial så är den största bonusen kortfilmen “Paperman” som hör till en av de finaste kortfilmerna som någonsin sett. Inte undra på att den kammande hem en Oscar för bästa animerade kortfilm. Det är en otroligt fin historia som träffar rakt i hjärtat.

Förutom kortfilmen så får vi ta del av arbetet bakom “Röjar Ralf” i en klassisk behind the scenes. Eftersom jag är en filmnörd så tycker jag sånt är väldigt intressant. Det är alltid lika kul att få en inblick i hur filmen man nyss sett blivit till. Även några obligatoriska bortklippta scener rymdes i extra materialet.

Sammanfattningsvis är “Röjar Ralf” en snygg och härlig film som jag tror många kommer uppskatta.

Betyget blir  3,5 av 5.

uk-poster-for-wreck-it-ralph-plays-ups-the-arcade-action-115852-00-470-75   rr1   rr2

Got anything to say? Go ahead and leave a comment!

UA-33590503-1