Sep 30, 2013 - Filmtips/recensioner    No Comments

Dvdrecension: Stoker

“Efter att Indias pappa omkommer i en bilolycka kommer hennes farbror Charlie, som hon inte ens visste existerade, för att bo hos henne och hennes labila mamma Evelyn. Strax efter börjar hemska saker att hända och India misstänker att denna mystiske och charmige man har dolda motiv. Men istället för att bli rädd blir denna udda tonårstjej bara mer och mer trollbunden av sin farbror.”

“Stoker”  är en väldigt annorlunda film. Jag känner mig riktigt kluven till mitt tyckande efter att ha sett den. Till att börja med var mina förväntningar skyhöga inför den här filmen. Jag älskar Chan-wook Parkstidigare filmer, främst hans “hämnd” trilogi med “Hämnarens resa”, “Oldboy” och “Lady Vengance”. Sedan efter att ha sett trailern till filmen som verkligen biter sig fast, så har peppen varit stor länge inför hans första engelskpråkiga film.

Till att börja med så hade jag fått känslan av att det här skulle vara en riktig rysare. En nagelbitare utöver det vanliga, men så var inte fallet. Visserligen bjuds vi på en minst sagt mystisk stämning vilket gör att man vill fortsätta kolla, men det är långt ifrån skräckinjagande.

Under filmen hade jag lite problem med att ta till mig skådespelet samt den annorlunda dialogen. Det kändes väldigt onaturligt på ett märkligt sätt och jag satt ofta och rynkade ögonbrynen.

Den visuella delen i filmen är dock på topp. Kameraåkningar, kompositioner och färger känns väl anpassad till historien och atmosfären. Även musiken känns rätt.

Nicole Kidman och Mia Wasikowska spelar sina karaktärer med rätta fingertoppskänslan.  Matthew Goode som spelar deras mystiska farbror ger också ett trovärdigt porträtt av sin karaktär.

“Stoker”  kommer att splittra sina tittare. Jag hamnar lite mitt emellan då jag gillar genomförandet men har lite svårt för den annorlunda stilen. Kanske skulle betyget bli lite högre om jag inte haft så pass höga förväntningar, men en sevärd film är det.

Betyget blir 3 av 5.

stoker-poster-us   stoker1   stoker2

Got anything to say? Go ahead and leave a comment!

UA-33590503-1