Dec 20, 2016 - Filmtips/recensioner    No Comments

Dvdrecension: SVJ

“SVJ är regisserad av Steven Spielberg och berättar den fantasifulla historien om Sophie och Stora Vänliga Jätten som introducerar den unga flickan för Jättelandets alla underverk och faror.

SVJ är själv jätte, men han är en stor vänlig jätte och inte alls som de andra jättarna i Jättelandet. Han är hela sju meter lång och har enorma öron och ett fenomenalt luktsinne och han är korkad på ett vinnande sätt och håller sig mest för sig själv. Jättar som Bloddryparen och Köttslamsmästaren är minst dubbelt så stora och minst dubbelt så läskiga som SVJ och de äter människor medan SVJ föredrar att äta zebrurka och dricka skottskumpa.

Sophie är en lillgammal tioåring från London som när hon kommer till Jättelandet först är rädd för den mystiske jätten som har tagit med henne till sin håla. Men hon förstår snart att SVJ inte är farlig, utan i stället mycket vänlig och charmig. Sophie har aldrig träffat en jätte förut och har många frågor.

SVJ tar med Sophie till Drömlandet där han jagar och samlar drömmar och skickar dem till barn. Han lär henne allt om drömmarnas magi och mysterier. De har båda mest hållit sig för sig själva fram till nu så deras tillgivenhet för varandra växer snabbt.

Sophies närvaro i Jättelandet har väckt oönskad uppmärksamhet från de andra jättarna och de blir allt bråkigare och besvärligare. Sophie och SVJ ger sig av till London för att träffa drottningen och varna henne för det vanskliga jätteläget, men först måste de övertyga drottningen och hennes uppasserska Mary att jättar visst finns.

Tillsammans smider de en plan för att en gång för alla bli av med de elaka jättarna.”

När jag var liten var Roald Dahl en av mina favoritförfattare. Jag älskade “Kalle och chokladfabriken”, “Matilda”, “Häxorna”, “James och jättepersikan” och “SVJ”. Det fanns en enorm berättarglädje som träffade rakt in i mitt lilla barnhjärta. 

Därför var det med stora förväntningar jag såg fram emot att se Steven Spielbergs version av “SVJ”, då han även är en av mina absoluta favoritregissörer. 

Han lyckas leverera en helt klart godkänd film med både värme och spänning.

Mark Rylance som jätten är fantastisk. Jag kan inte tänka mig någon bättre. Hans ödmjuka och charmiga ansiktsuttryck är ren perfektion. 

Ruby Barnhill gör även hon en fin insats, även om den är jätten som stjäl showen tillsammans med Penelope Wilton som spelar drottningen av England. En otroligt rolig och träffsäker rollprestation.

I övrigt är det en fin film som tyvärr tappar en hel del pga alla CGI-effekter. Jag har svårt när det blir för mycket specialeffekter i filmer. Det tar liksom fokus ifrån handlingen. Jag hade önskat att man kunnat tona ner det även om det är svårt när det kommer till sånna här filmer.

“SVJ” är en helt klart godkänd film för hela familjen. Den leverar värme, kärlek och spänning tillsammans med en underbar jätte i gestaltning av Mark Rylance

Betyget blir 3 av 5.

svj2   svj1   svj-2

Got anything to say? Go ahead and leave a comment!

UA-33590503-1