Sep 18, 2013 - Filmtips/recensioner    No Comments

Dvdrecension: The Great Gatsby

“Den store Gatsby kretsar kring Nick Carraway som med författardrömmar kommer till New York våren 1922, en tid som präglades av dekadens, glittrande jazz, alkoholförbud och en överhettad aktiemarknad. Nick träffar miljonären Gatsby och dras in i överklassens fängslande värld av illusioner, omöjlig kärlek & svek.”

“The Great Gatsby”  är en visuell smällkaramell signerad Baz Luhrmann som även gjort storfilmerna “Moulin Rouge”, “Romeo + Juliet” & “Australia”. Han är alltså rätt man för jobbet om man säger så.

Han vet hur man briljerar när det kommer till allt vad som kallas scenografi och kostym. Allting andas rätt i tiden och känns väldigt påkostat vilket höjer filmen värde.

Casten i filmen är det heller inget fel på, den funkar nämligen utmärkt bra. Leonardo DiCaprio är som alltid – fantastisk. Carey Mulligan, Joel Edgerton och Tobey Maguire gör även dom sina roller rättvisa. Jag brukar ha svårt för Tobey Maguire men inte här.

Jag fastnade direkt för historien och blev mer och mer nyfiken på vem Gatsby var. Dock känns själva kärlekshistorien lite smått krystad och platt. Jag saknar gnista och starka känslor.

Det jag gillar skarpt med den här filmen är hur man går utanför ramarna genom att blanda det gamla med det nya. Musikvalen känns klockrena och skapar sköna kontraster. Ledmotivet i filmen är Lana Del Reys “Young & Beautiful” som är återkommande flera gånger vilket jag älskar.

Det finns en del extra material att roa sig med. Givetvis en “behind the scenes”, några borttagna scener men även ett alternativt slut. Du får även följa med och se hur ett par musiker arbetat för att skapa det mästerliga soundtracket.

“The Great Gatsby” är en ren njutning när det kommer till det visuella. Kärlekshistorien lämnar mer att önska men i övrigt är det här en bra och underhållande film.  Baz Luhrmann har verkligen ryckt upp sig från sin senaste film “Australia” som jag avskydde.

Betyget blir 3,5 av 5.

great_gatsby_ver15_xlg   tgg2   tgg1

Got anything to say? Go ahead and leave a comment!

UA-33590503-1