Jul 29, 2013 - Filmtips/recensioner    No Comments

Dvdrecension: The Impossible

“Ett drama om vad som händer en familj under tsunamin. Filmen är baserad på en sann berättelse.”

Ingen lär lämnas oberörd efter en film som “The Impossible”, med tanke på vilken hemsk tragedi den berör.

Katastrofen i filmen är skildrat på ett väldigt bra och äkta sätt. Med en rörlig kamera får vi tex följa med under vattenytan. Känslan är påträngande och obehaglig, nästintill skräckinjagande. Man känner verkligen paniken hos människorna som kämpar för sina liv. Det är otroligt starkt och påtagligt.

Skådespeleriet i filmen är bra, framförallt Naomi Watts som spelar mamman, men även den en av sönerna spelad av Tom Holland gör bra ifrån sig. Ibland känns dock skådespeleriet hos de andra inte riktigt hundra, det blir på snudd för teatraliskt och stelt.

En av de starkaste och absolut finaste scenerna är återföreningen av bröderna. Om man inte fäller en tår där så är man inte mänsklig. Det är otroligt starkt och hjärtskärande.

“The Impossible” har en passande musik men som tenderar till att bli för smörig. När stråkarna drar igång till fullo hade jag nog hellre hoppats på att de vågat ligga kvar i den naturliga ljudatmosfären och tystnaden. Det blir istället för mycket a la Hollywood känsla.

Sen kan man tycka vad man vill om att man valt att gestalta en familjs överlevnad med tanke på så många andra drabbades hemska livsöden. Men här har man ju som sagt valt att berätta en historia baserad på något som det omöjliga som titeln antyder.

“The Impossible” är i slutändan en film som berör, men jag hade önskat att man tonat ner den klassiska hollywoodkänslan och fått det mer avskalat och rått. Det hade filmen vunnit på i längden.

Betyget blir 3 av 5.

Impossible_810x1200   im1   im2

Got anything to say? Go ahead and leave a comment!

UA-33590503-1