Aug 30, 2012 - Filmtips/recensioner    No Comments

Förhandsvisning: Laurence Anyways

“Laurence Anyways” är Xavier Dolans tredje film i trilogin med temat “kärlek”. Som jag nämnt tidigare så är han en av mina absoluta favoritregissörer som redan vid sin unga ålder gjort tre långfilmer. Hans nya film handlar om Laurence som vid sin 35års-dag låter meddela sin fästmö och familj att han vill genomföra ett könsbyte.

Det här var en av filmerna jag hoppades se när jag var i Cannes under filmfestivalen men dessvärre missade då salongen blev fullsatt. Så först vill jag passa på att tacka Stockholm Filmfestival som tillsammans med Folkets Bio kunde genomföra denna förhandsvisning. Som jag har väntat…

Men nu till filmen, vart ska jag börja? Det här är en väldigt lång film men en bra sådan. Historien är väldigt laddad och rymmer många känslor. Det är en allvarlig film som har allt från skratt till tragik. Några scener lämnade starka intryck på mig. Främst tack vare det OTROLIGA skådespelet mellan de två huvudkaraktärerna Laurence (Melvin Poupaud) och Fred (Suzanne Clément). De är verkligen grymma.

Suzanne Clément som Fred är snäppet vassare i mina ögon. Inte konstig att hon tog hem priset för bästa kvinnliga skådespelerska under filmfestivalen i Cannes. Det är hon väl värd.

Bildspråket  är något vi oxå känner igen från Xavier Dolans tidigare filmer. Allting är estetiskt snyggt och bilderna välkomponerade. Som alltid är även musiken väl vald och jag får svårt att sitta stilla under vissa scener. Allting känns så rätt t.o.m de oundvikliga slow-motion scenerna som i hans tidigare film “Hjärtslag” ibland blev lite av en överdrift.

“Laurence Anyways” har premiär den 21sept och det tycker jag ni ska anteckna i er almanacka. Det är en film som berör ett intressant ämne och som ger ett och annat intryck. Det enda jag känner drar ner betyget lite är speltiden som kunde kortas ner en del. Annars är det en bra historia med ett stark visuellt genomförande.

Betyget blir 4 av 5.

               

Got anything to say? Go ahead and leave a comment!

UA-33590503-1