Oct 11, 2012 - Filmtips/recensioner    No Comments

Recension: Äta, Sova, Dö

“Äta, Sova, Dö” handlar om 21-åriga Raša som bor tillsammans med sin pappa i ett litet samhälle i Skåne. Raša försöjer dom båda genom sitt fabriksarbete. Det är ett monotont jobb som Raša ändå trivs bra med då det ger henne en gemenskap och trygghet – tills en dag får hon beskedet att hon får sparken.

Först och främst måste jag säga hur roligt det är att se en svensk film med en massa debutanter. Det är befriande att se nya talanger träda fram.

Nermina Lukac är riktigt bra som huvudrollsinnehavaren. Hennes skådespel känns väldigt äkta. Även han som spelar hennes pappa är riktigt bra.

Jag tycker att det här är en stark film som berättar om den lägsta klassen i samhället. Jag känner mig stundtals frustrerand när denna misär måls upp på bioduken.

Tempot är lågmäld, lite väl mycket till en början. Men allt eftersom man lär känna karaktärerna så flyter historien på. Fotot medför en dokumentär känsla då man valt att ha rörlig kamera. Det känns naturligt och funkar väldigt bra.

“Äta, Sova, Dö” är en viktigt svensk film som sticker ut. Den berör och jag rekommenderar därför andra att gå och se den.

Betyget blir  3,5 av 5.

      

Got anything to say? Go ahead and leave a comment!

UA-33590503-1