Apr 18, 2013 - Filmtips/recensioner    No Comments

Recension: Bakom stängda dörrar

“När franskläraren Germain ser begåvningen i sin unge elev Claude har han ingen aning om vad som väntar. Claude har fått som skrivuppgift att göra en kortare redogörelse över vad som hänt i helgen men lämnar då in en längre berättelse om en klasskamrats familjeliv med pikanta detaljer.  Även om Germain inser det olämpliga i texten blir han så fascinerad av avslutningen ”fortsättning följer” att han låter sin elev hållas. Men när Claudes fortsatta djupdykning i klasskamratens familjeliv börjar ta allt underligare former övergår lärarens fascination i skräck.”

Jag älskar fransk film och “Bakom stängda dörrar”  av Francois Ozon är inget undantag. Här blandas spänning med drama och en del humor. Det blir en slags psykologisk drama/thriller med en rejäl nerv.

Vi har starka karaktärer som gestaltas väldigt bra. Måste framförallt höja den unge Ernst Umhauer som spelar Claude brilljant. Han har verkligen de rätta uttrycken och blickar som bidrar till en spänning hos oss i publiken.

Berättandet i filmen är annorlunda på ett positivt sätt. Vi kastas mellan Claudes olika textrader som spelas upp och varvas med de vardagliga scenerna på ett effektfullt sätt. Historien tar olika vändningar och man vet inte alls hur det ska sluta. Det är spännande och lekfullt. Kittlande och jag gillar det skarpt.

Musiken är väl vald. Stämningsfyllda stråkar är genomgående i filmen och bidrar till den rätta atmosfären.

“Bakom stängda dörrar” är en film jag varmt rekommenderar. Det är en kittlande historia som berättas på ett smart och effektfullt sätt med starkt skådespeleri.

Betyget blir en stark 4 av 5.

in_the_house   dorrar3   dorrar2

Got anything to say? Go ahead and leave a comment!

UA-33590503-1