Jul 22, 2012 - Filmtips/recensioner    No Comments

Recension: Beasts of the Southern Wild

När jag var i Cannes under filmfestivalen så lyckades jag ta mig in i Palais des Festival och se en film. Filmen jag såg var “Beasts of the Southern Wild”. Det är Benh Zeitlin debutfilm som handlar om en sexåring vid namn Hushpuppy som lever med sin pappa i Louisianas träskmarker vid tidpunkten kring orkanen Katrina. Hon lever i sin egna värld fylld av misär men även mycket magi. Det här är en film utifrån hennes synvinkel och tankar. Hur hon uppfattar omvärlden och alla som lever i den.

Först och främst måste jag börja med att hylla den absolut mest fantastiska barnprestationen jag någonsin sett i en film. Quvenzhané Wallis som spelar Hushpuppy är helt makalöst bra. Hennes uttryck och blickar når verkligen fram genom bioduken. Aldrig har jag blivit så berörd av ett barn på film. Hon bjuder verkligen på en repertoar av blandade känslor. Hennes pappa som spelas av Dwight Henry är oxå riktigt bra. De har en otroligt stark kemi som det gnistrar om.

Om jag nu ska gå in på de andra dimensionerna i filmen som tex filmfotot är även det fantastiskt. Nästan fullkomligt magiskt. Sedan med den väl komponerade musiken så kan man inget annat än att kapitulera denna lilla filmpärla. Det är så oerhört starkt att jag nästan bara vill gråta. Det är poetisk filmmagi!

“Beasts of the Southern Wild” är en extremt lågproduktion gjort av en långfilmsdebutant vilket gör att jag vill lyfta fram den ännu mer. Jag beundrar de filmskapare som med ett så pass starkt manus och med en liten budget kan åstadkomma en film som denna.

Extra materialet på dvdn innehåller allt från borttagna scener, en bakomfilm om arbetet under filmen men även den fina kortfilmen “Glory At Sea” som “Beasts of the Southern Wild” blivit inspirerad av. Likheterna mellan de två är stora, atmosfären, musiken och fotot är väldigt igenkännande på ett positivt sätt.

“Beasts of the Southern Wild” är en klockren klassisker i mina ögon. För det här är verkligen en film att minnas. En film att se om och om igen. Så betyget blir en solklar 5 av 5.

(Se trailern så kommer ni nog känna känslan som fotot och musiken skapar…)

        

Got anything to say? Go ahead and leave a comment!

UA-33590503-1