Oct 12, 2014 - Filmtips/recensioner    No Comments

Recension: Boyhood

“Boyhood” följer en familj under tolv år med sonen Mason i centrum. Tillsammans med sin syster Samantha tas vi med på en känslomässig och intressant resa genom åren från barndom till vuxenliv.

Richard Linklater är en otroligt unik regissör i mina ögon. Med “before-trilogin” har han funnit en speciell plats i mitt filmhjärta. Jag tycker de är alldeles underbara filmer med träffsäker dialog och två karaktärer som verkligen trollbinder.

Här har han gjort ytterliggare en banbrytande filmupplevelse som han har filmat i korta perioder mellan 2002 och 2013. Resultatet blir något utöver det vanliga.

Att få följa filmens karaktärer växa och åldras på riktigt är en befriande känsla. Det är otroligt intressant och underhållande att man totalt glömmer bort den långa speltiden på nästan 3h.

Ellar Coltrane som Mason och Lorelei Linklater som Samantha är båda två väldigt övertygande i sina roller. De är verkligen sina karaktärer. 

Patricia Arquette är grym i rollen som deras mamma. Även hon genomgår en otrolig resa och utveckling som är spännande att följa. Sen får jag inte glömma bort att nämna Ethan Hawke som gör sin roll förtjänt som pappan i familjen. 

Soundtracket är noga utvalt i filmen och är helt perfekt. Valet av låtar befäster de olika åren som sveper förbi.

Jag gillar när man kan få små detaljer att få en större betydelse och den här filmen har många exempel. Det finns tex tekniska prylar som planteras i scener som tyder på hur utvecklingen går framåt och åren som passerar.

Allt i filmen känns även otroligt äkta och så långt ifrån smöriga Hollywoodrullar som vi är vana att se på.

“Boyhood” är ett filmiskt mästerverk som utan större medel berör och underhåller. Richard Linklater har gett oss en ny filmklassiker som ni inte får missa!

Betyget blir 5 av 5.

5499_4105   boyhood2   boyhood-ellar-coltrane

Got anything to say? Go ahead and leave a comment!

UA-33590503-1