Apr 12, 2013 - Filmtips/recensioner    2 Comments

Recension: Den som söker

“Efter sina föräldrars plötsliga död upptäcker Tuva att hon är adopterad och börjar tillsammans med sin dotter söka upp sina rötter – en känslomässig färd som leder tillbaka till den lilla staden där hon växte upp. Men vad är det egentligen invånarna så desperat försöker dölja…? Hoten växer sig starkare ju närmare  hon kommer sanningen.”

“Den som söker” är en beundrasvärd debutfilm där Johan Lundh vågar gå sin egna väg. Ibland blir det dock lite väl mycket detaljer och trådar som man inte riktigt får grepp om och man lämnas obesvarad. Det blir lite smått irriterande.

Delar av filmen känns även lite väl tillrättalagda och man tappar lite intresse för filmens historia. Filmeffekter används även i onödan med tex slow-motion för att höja den dramatiska känslan. Jag hade hellre sett att allt togs bort och att man låtit det vara mer avskalat. Filmen hade även mått bättre av att kortas ner lite då den stundtals känns lite väl stillastående.

Vad som dock fungerar alldeles utmärkt är skådespelet. Det är genomgående bra och alla passar in i sina roller.  Josephine Bornebusch visar verkligen att hon klarar av att axla en roll som denna och det är befriande och roligt att se. Även nya stjärnskottet Tyra Olin som Tuvas dotter gör bra ifrån sig.

Fotot ramar in filmen i en lyxigare förpackning och tillsammans med en stämningsfylld musik lyfts filmen. Att det här är en lågbudget film märks inte alls.

Vad som dock är mest befriande med “Den som söker” är att det är en film som vågar testa något nytt. Att gå sina egna vägar. Vi behöver nya filmskapare i branschen som vågar göra annat än svensk polisfilm. Jag ser med spänning fram emot vad Johan Lundh hittar på härnäst.

Jag tycker i sin helthet att “Den som söker” är bra film. Den sticker ut i mängden och bara det gör den klart sevärd. Sen får man ha överseende med att historien har lite väl många trådar och att den hade mått bättre av att rappas upp lite. Det är trots allt en debutfilm.

Betyget blir 3 av 5.

DEN SOM SOKER_70_100_POSTER.indd   soker1   soker2

2 Comments

  • Fin recension! Det är dock Tyra Olin som spelar Saga, Tuvas dotter. 🙂

    http://www.whatsupsthlm.se/modeochfilm

    • Tack! Ska se till att ändra det på en gång! 🙂

Got anything to say? Go ahead and leave a comment!

UA-33590503-1