Oct 19, 2013 - Filmtips/recensioner    No Comments

Recension: Don Jon

“Don Jon är en älskvärd men slipad och porrskadad bad boy från New Jersey. Han har aldrig haft problem med att ragga upp snygga tjejer. Tills han träffar Barbara, en idealist som med ljus och lykta letar efter Mr Right, en beskrivning som inte alls passar in på Don Jon. Men passionen mellan dem blir så stor att de tvingas blunda för hur olika de är, tills Don Jon möter Esther – en kvinna som kanske förstår Don Jon bättre än han förstår sig själv.”

“Don Jon” är en skruvad regidebut av Joseph Gordon-Levitt. Peppfaktorn har varit hög efter att ha sett den sjukt snygga och rytmiska trailern. Vi bjuds på en väntad underhållning men som i helhet känns alltför repetitiv. Samma moment spelas upp några vändor för mycket och jag tror att filmen hade fungerat bättre i kortfilmsformat.

Historien är ytlig och långt ifrån djup.  Den driver med det stereotypiska genom att skruva till det några extra varv vilket resulterar i att karaktärerna känns som gjutna karikatyrer. Det görs dock på ett sätt som bidra till skratt.

Musiken är väl vald för att förstärka de olika situationerna, tex en über romantisk låt vid första mötet med Barbara.

Joseph Gordon-Levitt och Scarlett Johansson känns givna i sina roller. Att Scarlett Johanssons roll var skriven med henne i tankarna känns uppenbart. Hon ger oss en perfekt rolltolkning.

Julianne Moore briljerar som vanligt och spelar en intressant karaktär med ett djup vi enbart får skrapa på ytan. Det hade varit spännande att ligga kvar lite mer hos henne.

Vad jag diggar mest med den här filmen är ändå det visuella hantverket. Klippningen tillsammans med den grymma ljudmixningen får kroppen att fyllas av adrenalin. Alla ljudeffekter och klipp sker precis där de ska och det är verkligen en fröjd för ögat. Jag blir glad och nästintill exstatisk av att se det.

“Don Jon” är i slutändan en underhållande och godkänd regidebut. Det tekniska planet är mästerligt utförd men historien hade gjort sig bättre i en kortfilm. Se trailern så hajar ni nog vad jag menar!

Betyget blir 3 av 5.

donjon   dj1   dj2

Got anything to say? Go ahead and leave a comment!

UA-33590503-1