Aug 29, 2013 - Filmtips/recensioner    No Comments

GIRLS!

Girls1

“Girls” är en av HBOs nyare tv-serie som vunnit många tittare och kritikers hjärtan. Serien är signerad av Lena Dunham som även spelar huvudrollen Hannah.

Handlingen tar plats i New York där vi får följa de fyra tjejerna Hannah, Marnie, Jessa och Shoshanna som kämpar för att nå sina drömmar. I centrum står Hannah, vars dröm är att slå igenom som författare.

Många har dragit paralleller till “Sex and the City” med tanken på att de båda kretsar kring ett gäng kvinnor och deras relationer. Allt ifrån vänskap till sex. Men till skillnad från“Sex and the City” så är huvudpersonerna i “Girls” unga och brottas med att hitta sig själva.

120615_INTERRO_girlshannahandadamEX.jpg.CROP.rectangle3-large   11GIRLS-articleLarge   girls-hbo-lena-dunham-trailer-1

De här personerna skiljer sig även från de typiska “hollywoodstjärnorna” som vi är vana att se på film och de har heller inga problem med att visa upp sina oretuscherade kroppar. Allt skildras på ett avskalat och naket sätt. Det är så oglamuröst och opolerat som det kan bli, vilket bidrar till att det känns väldigt äkta och det vinner serien väldigt mycket på.

Det är mycket som jag gillar med den här serien. Allt ifrån de skruvade karaktärerna till den välskrivna dialogen. Casten känns väl sammansatt och alla har en väldigt naturlig kemi med varandra.Replikerna som spottas ut är ofta knivskarpa och bidrar till en massa skratt. Det är genuint roligt och smart, men samtidigt sorgligt. Jag älskar den kombinationen.

lena-dunham-girls-TV

Lena Dunham är verkligen ett geni. Hon ska ha all cred som lyckats skapa den här originella tv-serien. Att regissera, skriva manus men även spela huvudrollen kan inte ha varit lätt, men hon klarar det galant. All bravur till henne.

Ett avsnitt är ca 25min långt vilket jag tycker är ett bra format för den här typ av serie. Tempot är perfekt och man lämnas alltid med känslan av att vilja se mer. Både säsong 1 och 2 rymmer totalt 24 avsnitt av ren underhållning i hög nivå.

Första säsongen av serien blev dubbelt belönad för bästa komediserie och bästa kvinnliga huvudroll på förra årets Golden Globegala.  Om andra säsongen kommer vinna något pris återstår att se, men chansen är nog ganska stor om ni frågar mig.

“Girls” är alltså den perfekta gott och blandat påsen som har något för de flesta. Jag längtar med spänning på att säsong 3 ska komma ut! Tills dess är det bara att se om s1 & 2.

hbo-girls51   girls-tv-show-600x399   AdamHannah

Got anything to say? Go ahead and leave a comment!

UA-33590503-1