Jan 18, 2013 - Filmtips/recensioner    No Comments

Recension: Les Misérables

“Med nittonhundratalets Frankrike som skådeplats berättar “Les Misérables en fängslande berättelse om krossade drömmar och olycklig kärlek, passion, offer och försoning – en tidlös saga om den mänskliga själens odödlighet. Ex-fången Jean Valjean är jagad sedan årtionden av den hänsynslösa polismannen Javert efter att han en gång brutit mot sin villkorliga frigivning. När Valjean går med på att ta hand om fabriksarbetaren Fantines unga dotter, Cosette, förändras deras liv för alltid.”

Efter att ha sett trailern till “Les Misérables” några gånger, tagit del av all den buzz som funnits kring filmen, så kan jag garantera att förväntningarna var höga. Inte minst när det är Tom Hooper som står för regin då hans tidigare film “The Kings Speech” var riktigt lyckad enligt mig. Men tyvärr så är det här en besvikelse i mina ögon.

Det här är en film som har allt vad vi kallar yta. Scenografin och kostymen är verkligen på topp, likaså fotot och ljuset i filmen. Det bidrar till en visuell filmkaramell. Men anledningen till att filmen faller platt är för att den inte känns tillräckligt engagerande.

Karaktärerna och relationerna som målas upp berör mig inte som jag hoppats på. Hugh Jackman axlar huvudrollen bra medan jag har betydligt svårare för Russell Crowe. Vad som dock gör filmen sevärd är några höjdpunkter såsom Helena Bonham Carter och Sascha Baron Coehens burlesknummer som bidrar till ett och annat gott skratt.

Men bästa ögonblicket är ändå Anne Hathaway och hennes sång “I dreamed a dream” – det är enda gången som jag verkligen känner att sången går rakt in i hjärtat vilket jag hade hoppats flera sångnummer skulle göra…

En annan sak som talar filmen emot är speltiden. Den är alldeles för lång och hade kunnat kortas ner till 2h. Det är ofta den står stilla och man väntar på att gå fortare fram i handlingen. Jag kan iaf nämna att det bjuds på en värdig avslutning!

“Les Misérables” är som sagt en stor besvikelse i mina ögon. Det är en film som är fantastisk på  ytan men saknar engagemang och känsla i berättandet. Fåtal höjdpunkter gör filmen ändå sevärd, men absolut inget mer. Trist tycker jag…

Betyget blir  3 av 5.

les2   les3   les4   les5   les6   les_miserables_ver11_xlg

 

Got anything to say? Go ahead and leave a comment!

UA-33590503-1