Jul 8, 2013 - Filmtips/recensioner    2 Comments

Dvdrecension: Oz – The Great and Powerful

“När Oscar Diggs (), en obetydlig cirkustrollkarl med tveksam moral kastas ut från Kansas till Oz fantastiska värld tror han att hans lycka är gjord. Här väntar berömmelse och rikedom och det är bara för honom att ta för sig, tills han möter de tre häxorna Theodora (), Evanora () och Glinda () vilka inte är övertygade om att han är den stora trollkarl som alla väntat på.

Motvilligt blir Oscar indragen i landet Oz och dess innevånares stora problem. Han måste ta reda på vem som är god och vem som är ond innan det är för sent. Genom att skickligt använda sina magiska trick och illusioner – och lite trolleri – förvandlar Oscar sig själv inte bara till den stora och mäktiga Trollkarlen från Oz, utan också till en bättre människa.”

 “Oz: The Great and Powerful” gör sig väldigt bra i 3D men tanke på alla fina effekter, dock tenderar det till att ibland bli snäppet för mycket då det känns lite väl animerat.

Historien i sig är mysig och har sin charm. Budskapet är fint; den äkta storheten kommer inte ifrån de stora handlingar utan ifrån de små, goda och osjälviska gärningarna.

Jag gillar även alla fina och lustiga karaktärer i filmen. Framförallt den lilla porslinsflickan som har en underbar attityd. Även den bevingade apan har sin charm.

Anslaget i filmen tycker jag känns fyndigt då man valt att gå från svart/vitt till färg. Känslan när man kommer till Oz, ett land fyllt av starka färger, bli därför mer påtaglig.

Vad jag tycker talar mest emot filmen är speltiden. Det känns som historien bitvis är för lång och utdragen. Som att den står och trampar för länge på samma ställe.

Om man ser till extra materialet på dvd:n så ryms det en hel del roligt material. Allt från en klassisk “behind the scenes” till en film om Danny Elfmans (kompositören) arbete med musiken i filmen. Även “bloopers” (alla tabbar från inspelningen) som alltid uppskattas finns med och massa annat roligt.

Det här är en film som jag tror båda vuxna och barn kan gilla. Ta chansen och besök Oz, där väntar ett fint äventyr värt att uppleva.

Betyget blir 3 av 5.

ozgreatandpowerful-thirdposter-full   oz1   oz2

2 Comments

  • Åh jag måste ju ta och se den där någon gång!

    Fast ja idén med att gå från svart/vitt till färg, fick de nog från originalet Wizard of Oz, där de väl går från sepia till färg? 🙂

    • Ja det kanske de fick… inte sett originalet än! Måste göra det! 😛

Got anything to say? Go ahead and leave a comment!

UA-33590503-1