Jun 5, 2013 - Filmtips/recensioner    No Comments

Recension: Spring Breakers

“Brit, Candy, Cotty och Faith drömmer om att åka på Spring Break, amerikanska collegeungdomars årliga festvecka, men har inte råd. De bestämmer sig för att råna en restaurang för att finansiera sin resa och snart är de på väg till Florida för att parta loss. Men knappt hinner festen börja förrän de arresteras och hamnar i fängelse. Till deras räddning kommer knarklangaren och smågangstern Alien som betalar deras borgen och tar dem med på ett Spring Break-äventyr de sent ska glömma.”

Ända sedan de första stillbilderna från “Spring Breakers” nådde nätet har min nyfikenhet för den här filmen varit stor. James Franco som gangster med kulsprutande bikinibrudar omrking sig var något jag tidigare aldrig skådat.

Vad ska man då säga om den här GALNA filmen? För galen är bara förnamnet. Det här är en film fylld av sex, droger, våld och nakenhet. Det är ständigt provocerande och många kommer reagera starkt på filmens innehåll.

Eftersom regissören  ligger bakom filmen (som tidigiare gjort b.la “Kids”) så visste jag på förhand att den skulle innehålla en hel del starka scener. Våldet i filmen känns dock inte realistiskt utan man har istället valt att glorifiera det på ett sätt som i slutändan faktiskt underhåller.

Favoritscenen i filmen är när James Franco sitter vid ett piano och sjunger till tonerna av Britney Spears “Everytime”.  Vid sin sida har han de beväpnada bikinibrudarna som har rosa rånarluvar med en enhörningar på sig. Det är så sjukt bisarrt, snyggt och fantastiskt. Alla spelar i övrigt väldigt bra och passar i sina galna roller.

Om man ser till den visuella delen av filmen så är det ett snyggt foto som ramas in av det neonfärgade ljuset. Musiken är hela tiden pumpande och driver filmen framåt. Det byggs upp en stämning som man inte riktigt vet vart den kommer sluta. Bildberättande sker även inte helt och hållet kronologiskt då man valt att använda sig utav kommande händelser som klippbilder. Det bidrar till en viss nyfikenhet.

En del repliker i filmen är återkommande vilket oftast är gjort väldigt snyggt. Dock blir det lite väl tjatigt vid några tillfällen.

Den här galna världen som vi får uppleva, en åktur som jag sent kommer glömma, är garanterat inte något för alla. Men jag diggar ändå “Spring Breakers” på ett sätt jag inte riktigt kan förklara. Den nya förfestfilmen är här!

Betyget blir 4 av 5.

sp1   sp2   spring-breakers-poster-1

 

Got anything to say? Go ahead and leave a comment!

UA-33590503-1