Jun 13, 2013 - Filmtips/recensioner    No Comments

Recension: The Bling Ring

“Ett gäng tonåringar besatta av mode och berömmelse gör inbrott i kända personers hem i Los Angeles. Drivna av lusten att äga samma kläder som de Hollywood-kändisar de dyrkar spårar de upp sina offer på internet, bryter sig in i deras hem och själ designerkläder, smycken och andra dyra statusprylar.”

“The Bling Ring” är Sofia Coppolas nya film som premiärvisades i Cannes för någon månad sen. Historien är inspirerad av verkliga händelser om hur ett gäng ungdomar blev en av de mest vågade inbrottsligorna i Hollywoods historia. Med tanke på vem som ligger bakom filmen fanns det givetvis en del förväntningar att leva upp till.

Tyvärr lyckas inte “The Bling Ring” helt och hållet då jag saknar ett djup i själva historien. Jag hade gärna velat komma någon av karaktärerna lite närmre in på skinnet. Framförallt Emma Watsons karaktär som hon i övrigt brilljerar i.

De olika mediaklippen på alla kändisar hade även kunnat få ta lite mera plats. Det funkar så som det är nu men det hade inte skadats av att ösa på lite mer för att håsa upp besattheten/statusen kring de olika kändisarna.

En fundering som jag hade under filmens gång var hur själva inbrotten gick till; hur kommer det sig att inget hus är larmat? vart är alla vakter eller kameror? Det kändes inte helt och hållet realistiskt…

Men vad jag gillar med “The Bling Ring” är ändå att den känns väldigt aktuell. Det är en nutida samhällsskildring som känns väldigt spännande att få ta del. Det finns verkligen en bisarr besatthet/kändiskåthet ute i världen som skildras väldigt bra i filmen. Dagens ungdomar är kapabla till att göra mycket för att uppnå den status som de vill åt.

Det är även väldigt spännande att få följa dessa galna ungdomar när de bryter sig in i alla kändishus. Det blir lite utav en förbjuden “welcome to my crib” känsla. Jag har läst att de filmat i Paris Hiltons riktiga hus vilket ger en ytterliggare spänningsnerv till filmen. Dock känns dessa inbrottscener i slutändan lite tradiga. De skildras hela tiden på samma sätt och man får lite av känslan att allt går på repeat.

I övrigt så är musikläggning i filmen gjord med en fingertoppkänsla som vi är vana vid när det kommer till Sofia CoppolaHon kan det här med musikval.

“The Bling Ring” är i slutändan en helt klart sevärd film som framförallt blir bättre mot slutet. Den känns underhållande för stunden, men jag hade hoppats på något mycket mer, framförallt när vi pratar Sofia Coppola.

Betyget blir 3 av 5.

the-bling-ring-movie-poster   br1   br2

Got anything to say? Go ahead and leave a comment!

UA-33590503-1