Dec 22, 2012 - Filmtips/recensioner    No Comments

Recension: The Hobbit

“The Hobbit – An Unexpected Journey” handlar om Bilbo Baggers resa för att återkräva dvärgarnas kungadöme Erebor som för länge sedan erövrades av draken Smaug. Detta ska han försöka göra tillsammans med Gandalf och en grupp bestående av tretton dvärgar som leds av den legendariska krigaren Torin Ekenskölde. Vägen mot dvärgarnas rike går via vildmarken, genom områden där orcher och troll härjar fritt. Målet för resan är Ensamma berget men vägen dit är lång…

 “The Hobbit – An Unexpected Journey” är en härlig och underhållande fantasifilm precis som Peter Jacksons tidigare filmer om härskarringen. Vi vet vad vi får om man säger så. Det är otroliga landskap som målas upp på bioduken tillsammans med en massa färgstarka figurer.

Tekniken har ändrats en del sedan sist och vi erbjuds nu att se filmen i 3D och 48fps (dubbelt så många bildrutor som vanligt). Tyvärr så är jag inte så jätteförstjust i just 48fps. Jag tycker att filmen tappar den filmiska känslan och allting känns väldigt fejk. Mycket är på tok för skarpt vilket bidrar till att kostym och smink känns väldigt påtagligt. Det smälter inte riktigt in som det brukar. Även så känns många av rörelserna i filmen som att de snabbspolas.

Jag valde därför att se om filmen en gång till på bio i vanlig 2D som de tidigare filmerna visades i, just för att kunna ge filmen en rättvis bedömning. Jag kan definitivt rekommendera alla andra att se den så eftersom den behåller den magiska filmkänslan som jag nämnde tidigare.

Om man ser till filmens innehåll så början historien lite småsegt. Dock var det lite förväntat med tanke på att de valt att dela upp historien i 3 filmer. Men när resan väl tar avstamp så rullar historien på bra. Den absolut bästa scenen i filmen, utan att spoila något, är när Bilbo träffar Gollum. Shit, där snackar vi grejjer…

I övrigt känner vi väl igen några av karaktärerna, musiken, miljöerna och jag gillar verkligen känslan av att fly verkligheten och ta del av deras fantastiska resa.

“The Hobbit – An Unexpected Journey” är verkligen en härlig film att se nu i julledigheten. Unna dig möjligheten att drömma sig iväg till Peter Jacksons magiska värld för det är riktigt kul. Jag ser med spänning fram emot de resterande filmerna!

Betyget blir  4 av 5.

o-THE-HOBBIT-POSTER-570   hobbit1   hobbit2   hobbit3   hobbit5   hobbit4

Got anything to say? Go ahead and leave a comment!

UA-33590503-1