Jul 15, 2013 - Filmtips/recensioner    No Comments

Recension: The Master

“Året är 1950, Freddie Quell är en plågad veteran som har spenderat de senaste åren med att dricka och driva runt. Under en berusad natt hoppar han upp på en båt och möter den karismatiske Lanchester Dodd, även känd som “The Master”. Dodd är den aktade ledaren för en grupp som kallar sig “The Cause” och bygger upp ett allt populärare trossamfund. Inbjuden till den inre kretsen gör Freddie allt för att följa vägen som utstakats av mästaren.”

“The Master” är gjord av vår stora filmmästare Paul Thomas Anderson. Han är verkligen en legend inom filmbranschen. Med filmer som “Boogie Nights”, “Magnolia” och “There Will Be Blood” är han en sann hjälte i många cineasters ögon. Förväntningarna var därför väldigt höga redan från början.

Till att börja med så är det här en film som kräver mycket utav sin tittare. Det är absolut ingen film att se när man är bakis och känner sig seg. Den kräver koncentration och man måste ha utrymme att smälta in den.

Historien målas upp i ett väldigt lågmält men passande tempo där vi får lära känna karaktärerna och miljöerna de rör sig i. Allting skildras med ett väldigt fint och tidlöst foto.

Casten i filmen är brilljant, precis som väntat.  som den plågade veteranen, den alltid lika bra Philip Seymour Hoffman som ledaren för “The Cause” och även hans fru spelad av Amy Adams gör bra ifrån sig.

Dock lever den här filmen inte upp till samma nivå som Paul Thomas Andersons
tidigare filmer. Kanske beror det på att jag tycker filmens handling känns lite svår att få ett grepp om. Men missförstå mig inte, det är absolut en bra film. Kanske kräver det mer än en titt för att få en bättre förståelse? Jag tror nämligen att det här är en film som bara blir bättre och bättre för varje gång man ser den.

“The Master” är som sagt en krävande film, men som ändå är värd en titt. Med ett skådespeleri som toppar, ett bländade foto och en intressant historia kommer .

Betyget blir 4 av 5.

the-master-poster1   master1   master2

Got anything to say? Go ahead and leave a comment!

UA-33590503-1