Jan 23, 2016 - Filmtips/recensioner    No Comments

Recension: The Revenant

“Under en expedition i den outforskade amerikanska vildmarken blir Hugh attackerad av en björn och lämnad att dö av de andra. I sin kamp att överleva får han utstå obeskrivlig sorg och att ha blivit bedragen av sin närmaste vän John Fitzgerald. Nu är han på jakt efter upprättelse i den bittra vintern och drivs bara av ren viljestyrka och kärlek till sin familj.”

“The Revenant” är  Alejandro González Iñárritus sjätte långfilm och mina förväntningar var skyhöga. Det var tveklöst en av de filmer som jag sett fram emot mest de senaste åren.  

För två år sedan kom hans Birdman or (The Unexpected Virtue of Ignorance) som kammade hem Oscarn för Bästa film och i år leder “The Revenant” med 12 Oscarsnomineringar. 

Jag har alltid älskat Alejandro González Iñárritus filmer. Hans debutfilm “Amores Perros” hör till en av mina absolut favoritfilmer.

Jag tycker han är GRYM på att berätta sina historier på ett unikt sätt som känns både genuint och äkta. Samtidigt väldigt spännande och med en känslosam nerv. 

Därför är jag väldigt glad över att säga att “The Revenant” är inget undantag. Den är filmad på plats i Kanada och på bergstopparna i Argentina. Allt ljus i filmen är befintligt, hur coolt är inte det!? Storslaget är bara förnamnet.

Det är en sann filmupplevelse som jag sällan skådat på filmduken. Man kan verkligen känna kylan tränga igenom det otroligt vackra fotot. Det är verkligen bländande vackert. Emmanuel Lubezki har ännu en gång bevisat att han är en av de bästa bland dagens filmfotografer. 

Om vi ser till skådespelarinsatserna så kan Leonardo DiCaprio redan börja fila på sitt tacktal till Oscarsgalan. Guldgubben är äntligen hans efter fem Oscarsnomineringar!? Även om han knappt har någon dialog i filmen så lyckas han förmedla en massa känslor genom sina uttryck och blickar.  Hans närvaro är otroligt stark och jag tvekar inte en sekund på hans rolltolkning av Hugh Glass.

Sen har vi Tom Hardy som filmens bad-guy, ett perfekt val om ni frågar mig. Han har verkligen den rätta “looken” och attityden. Även han är värd sin Oscarsnominering.

Jag måste även passa på att nämna björnscenen i filmen som är så sjukt intensiv och välgjord. Fyfan säger jag bara…den scenen lär gå till filmhistorien!

För vissa kan filmen uppfattas för lång men jag tycker att speltiden bara flyger förbi. Jag tycker den är sjukt intensiv och har därför inte tid att kolla på klockan.

Några kan nog tycka filmen är smått löjlig, med tanke på vad huvudkaraktären får genomgå under sin resa, men om man ser till filmens titel så tycker jag man kan bortse från det mesta.

The Revenant är när någon förmodas vara död men som helt plötsligt återvänder livs levande, en vålnad helt enkelt. Här skildras en resa ur dödsriket med hämnden som huvudmål och jag har inga problem med det utan köper det rakt av.

“The Revenant” är lika rå som vacker. Den har storslagna miljöer som får mig att tappa hakan. Skådespelarinsatser som osar Oscars. Det är en filmupplevelse ni inte vill missa! Så gå och se den nu!!!

Betyg 4,5 av 5.

maxresdefault1   revenant-gallery-14-gallery-image   revenant-gallery-20-gallery-image

Got anything to say? Go ahead and leave a comment!

UA-33590503-1