Feb 11, 2013 - Filmtips/recensioner    No Comments

Recension: Zero Dark Thirty

“Zero Dark Thirty” handlar om jakten på Osama bin Ladin som pågick i nästan 10år. Det är Kathryn Bigelows andra film efter hennes oscarsvinnande debutfilm “The Hurt Locker“.

Jag tycker att det här är en bra film. Det är en drama/thriller som berättas med en nerv och känsla som gör att speltiden går obemärkt förbi. Det är intressant att följa hela händelseförloppet om hur det gick till när de fann Osama bin Ladin.

Maya är kvinnan som vi får följa och hon spelas av Jessica Chastain som nominerats till Oscar för sin roll. Hon går från att vara blyg och osäker till väldigt stabil och målmedveten. Hon gör det bra och felfritt men det som saknas är ett avtryck. Jag tror därför att hennes chanser inför Oscarsgalen inte är tillräckligt för att ro hem guldgubben.

Kul att nämna är att Fares Fares har en liten fast viktig roll i filmen som arabisk tolk. Han smälter in perfekt och det är kul att se ett svenskt stjärnskott leverera.

Filmen är väl genomförd på det tekniska planet och slutet skildras väldigt bra på ett suggesivt sätt med handhållen kamera. Även fast slutet är välkänt lyckas Bigelow skapa drama på ett spännande sätt.

“Zero Dark Thirty” är en sevärd drama/thriller som berättas med en nerv som gör det ounvikligt att inte dras med i historien. Dock når den inte upp till samma höjd som debutfilmen “The Hurt Locker” som jag tycker träffar mer rätt på det emotionella planet. Men det här är underhållande ändå så ni kommer nog inte bli besvikna!

Betyget blir  4 av 5.

zero-dark-thirty-releases-a-uk-poster-121641-00-1000-100   zero1   zero2

Got anything to say? Go ahead and leave a comment!

UA-33590503-1