Browsing "Filmtips/recensioner"
Jul 22, 2018 - Filmtips/recensioner    No Comments

Dvdrecension: Coco

“Miguel är en ung pojke som drömmer om att bli lika bra på gitarr som sin idol Ernesto de la Cruz, Mexikos mest berömda musiker.

Men Miguels familj har helt förbjudit musik i generation efter generation. Miguel trotsar förbudet, och upptäcker då ett gammalt släktmysterium vilket leder till att hans familj återförenas på ett både extraordinärt och överraskande sätt.”

Pixars senaste film“Coco” är ännu ett fint mästerverk för hela familjen.

I den har färgsprakande filmpärlan ryms en otroligt stark och berörande historia med fint budskap.

Jag både skrattade och grät vilket såklart är ett gott betyg.

Musiken är ljuvlig och har givetvis stor betydelse i filmen. 

Jag verkligen älskar att försvinna in i Pixars magiska världar och jag blev väldigt sugen på att åka till Mexiko och fira de dödas dag någon gång i framtiden.

“Coco” är ett MÅSTE för hela filmen!

Betyg blir 4,5 av 5

     

Jul 12, 2018 - Filmtips/recensioner    No Comments

Dvdrecension: The Shape of Water

“Elisa jobbar på ett statligt laboratorium. En dag upptäcker hon och hennes kollega Zelda ett hemligstämplat experiment och hennes liv förändras drastiskt. En annorlunda saga som utspelar sig under kalla kriget i USA år 1962.”

Guillermo del Toros senaste film “The Shape of Water” kammade tidigare i år hem Oscarn för Bästa film, var den värd det? Inte alls om du frågar mig.

Men missförstå mig inte, det här är en bra film även om det är en klassisk kärlekshistoria.

Produktionsdesignen i filmen är helt makalös. Jag älskar verkligen all detaljrik scenografi och de stämningsfyllda miljöerna.

Även tonen i filmen då den går tillbaka mer åt del Toros mästerverk ”Pans Labyrint”. Den tillåts vara riktigt mörk och våldsam emellanåt.

Musiken och fotot sitter även det som ett smäck. Det är helt enkelt en fröjd för ögat.

Sally Hawkins, Octavia Spencer och Richard Jenkins levererar alla fina prestationer. Likaså Michael Shannon som filmens bad guy.

Men filmen bjuder inte direkt på några överraskningar och jag känner tyvärr inte så mycket för karaktärerna och deras kärlek till varandra som jag så gärna velat.

“The Shape of Water” är dock en mycket sevärd film som underhåller för stunden.

Betyg blir 3,5 av 5

     

Jul 6, 2018 - Filmtips/recensioner    No Comments

Dvdrecension: Three Billboards Outside Ebbing, Missouri

“Filmen handlar om den förtvivlade mamman Mildred Hayes (Frances McDormand) som är frustrerad över den lokala polisens brist på framgång att hitta hennes dotters mördare. 

Hon tar därför saken i egna händer för att hitta de ansvariga som utfört det brutala mordet några månader tidigare. Genom att sätta upp stora reklamskyltar med ett viktigt budskap, ställer hon stadens högt aktade polischef mot väggen (Woody Harrelsson) på ett väldigt kontroversiellt sätt.

Situationen förvärras ännu mer när andreofficer Dixon blir involverad i utredningen och det blir en kamp mellan Mildred och den lokala polisen i Ebbing.”

“Three Billboards Outside Ebbing, Missouri”  är en helt fantastisk film med ett otroligt starkt manus.

Då pratar vi allt ifrån dialogen till de nyanserade karaktärerna.

Martin McDonagh som tidigare gjort underhållande ”In Bruges” visade redan då att han är grym på dialoger. Jag får starka vibbar till tex Guy Ritchie och Quentin Tarantino.

Det finns en härlig klang i hur de är skrivna och jag trollbinds direkt.

Sen har filmen en otroligt grym cast. Med fantastiska Frances McDormand i spetsen som knep Oscar för bästa kvinnliga huvudroll, som hon verkligen förtjänar. Vilken insats hon gör i rollen som Mildred.

Även hennes medspelare Sam Rockwell och Woody Harrelson är otroligt duktiga. Det här är verkligen ett ensembledrama när det är som bäst.

“Three Billboards Outside Ebbing, Missouri” är båda starkt och berörande, jag både skrattar och gråter. En mäktig känslostorm helt enkelt.

Betyg blir 5 av 5

     

Jun 30, 2018 - Filmtips/recensioner    No Comments

Dvdrecension: The Disaster Artist

“The Disaster Artist” är komedin som tar oss med bakom kulisserna av “The Room” filmen som uppmärksammades stort över hela världen när den kom, då den anses vara den bästa sämsta filmen någonsin gjorts. 

Här får vi följa den excentriske Hollywood-outsidern Tommy Wiseau (James Franco) vars passion för sitt filmskapande är lika stor som hans metoder är ifrågasatta.

The Disaster Artist påminner oss om att det finns mer än ett sätt att bli en legend, samt om att det finns ingen begränsning i vad man kan åstadkomma – om man inte har någon som helst aning om vad man håller på med…”

Det här kan mycket väl vara James Francos bästa roll prestation någonsin. Han Levererar verkligen varenda replik med rätt känsla. Det är underbart att se på.

Jag gillar hela ensemblen i filmen. Seth Rogen, Dave Franco, Alison Brie, Jackie Weaver för att nämna några. 

Det bjuds på massa skratt och jag sitter med ett leende rakt igenom. Men jag uppskattar även att den får vara lite allvarlig emellanåt, vilket de verkligen lyckats hitta rätt balans med. 

Själv har jag inte sett “The Room” ännu, men måste helt klart se den snart. Jag blev extremt nyfiken efter att ha sett den här filmen.

“The Disaster Artist” är en riktigt underhållande film som du absolut inte får missa!

Betyg blir 4 av 5

     

Jun 27, 2018 - Filmtips/recensioner    No Comments

Dvdrecension: Maze Runner – The Death Cure

“I den avslutande delen av Maze Runner-trilogin leder Thomas sin grupp Gladers på deras farligaste uppdrag någonsin. För att rädda sina vänner måste de bryta sig in i den ökända “Last City”, en WCKD-kontrollerad labyrint som riskerar att innebära slutet för dem alla.

Den som klarar att ta sig ut levande kommer dock att få svar på alla de frågor som gruppen ställt ända sedan de först anlände.”

Då var det dags för den avslutande filmen i Maze Runner trilogin nämligen “Maze Runner – The Death Cure”.

Förväntningar var ganska låga då jag inte tyckte att förra filmen var särskilt bra. Men jag gillade verkligen första filmen då den fick vara så pass mörk som den var.

Den avslutande delen är oxå mörk, även om jag gillar miljön betydligt mer i första filmen. Labyrinten var både spännande och intressant. 

Det jag gillar med den här filmserien är att man inte vet vilka karaktärer som går säkert eller inte (Jag har inte läst böckerna).

Det här är faktiskt en rafflande film som levererar blandade känslor och som i slutändan är en värdig avslutning på denna trilogi.

Så gillar ni första filmen och har sett andra filmen ska ni givetvis se den här oxå.

“Maze Runner – The Death Cure” är definitivt en underhållande och sevärd film.

Betyg blir 3 av 5

     

Jun 22, 2018 - Filmtips/recensioner    No Comments

Dvdrecension: Call Me By Your Name

“Under sommaren 1983 spenderar den 17-årige amerikanen Elio Perlman (Timothée Chalamet) sitt sommarlov i familjens sommarhus från 1700-talet i norra Italien. Dagarna tillbringar han med att skriva musik och flörta med sin vän Marzia (Esther Garrel). En dag, anländer den årliga sommarstudenten, doktoranden Oliver (Armie Hammer), för att i sitt examensarbete hjälpa Elios far (Michael Stuhlbarg), en framstående professor som specialiserat sig på Grek-Romersk kultur. Snart upptäcker Elio och Oliver en sommar som kommer att förändra deras liv för alltid.”

Italienska regissören Luca Guadgnino är tillbaka med hyllade romantiska dramat “Call Me By Your Name”.

Jag hade äran att se den här filmen strax efter sin debutpremiär i Sundance, när den visades i Berlin. Så innan det haglade lovord kring filmen. Vilket var skönt eftersom förväntningar då låg på en lagom nivå. 

När jag väl såg filmen blev jag otroligt tagen av den här fantastiskt fina kärlekshistoria och kan givetvis inget annat än att hålla med i hytllningskören. 

Framförallt vill jag hylla nykomlingen Timothée Chalamet som spelar Elio i filmen. Med en sådan närvaro och känsla, så är det omöjligt att se någon annan i den rollen. Han förtjänade att vinna Oscarn för bästa manliga skådespelare tidigare i år om ni frågar mig.

Även hans motspelare Armie Hammer gör en otroligt fin insats som Olivier och tillsammans slår det verkligen gnistor om dom. De har den perfekta kemin och jag känner otroligt mycket för deras kärlek.

Jag måste även passa på att lyfta fram Michael Stuhlbarg som spelar Elios pappa i filmen. Han har framförallt en scen mot slutet av filmen där han verkligen briljerar. Det är en av de finaste filmscenerna jag någonsin sett. 

Det går inte annat än att älska den här filmen. Jag förälskar mig verkligen i dessa karaktärer, men även den underbara atmosfären och de helt underbara italienska miljöerna.

Musiken i filmen är verkligen spot on. Framförallt de specialskrivna låtarna av Sufjan Stevens. Otroligt fina och passande, älskar dom verkligen!

“Call Me By Your Name” var för mig förra årets bästa film och jag kan lätt säga att det är en av de finaste kärlekshistorierna skildrat på film. 

Betyg 5 av 5

     

Jun 17, 2018 - Filmtips/recensioner    No Comments

Dvdrecension: Mollys Game

“Molly Bloom (Jessica Chastain) en professionell skidåkare får lägga sporten åt sidan efter att hennes drömmar om OS går i bitar. Hon beger sig till Los Angeles och börjar arbeta som servitris på en cocktailbar.

Hon stiger snabbt i rang, klättrar i de sociala kretsarna och börjar anordna illegala pokerturneringar för Hollywoods skådespelarelit som Leonardo DiCaprio, Ben Affleck och Tobey Maguire.

Hennes pokermatcher fick ett abrupt slut när hon arresterades av FBI. Molly Blooms försvarsadvokat spelas av Idris Elba som upptäcker att det är mycket mer kring Molly än vad tidningarna skriver. Baserad på en sann historia.”

Aaron Sorkin är ett geni när det kommer till manusskrivande och därför såg jag fram emot hans regidebut “Mollys Game” med stor spänning.

Jag blev definitivt inte besviken utan han levererar ett spännande drama med en fantastisk Jessica Chastain i huvudrollen som Molly Bloom.

Även Idris Elba gör rollen som advokaten Charlie Jaffey väldigt bra.

Dialogen sitter som en smäck, den är intressant och engagerande. Absolut en stor del av filmens behållning.

Som vanligt med Sorkins dialoger så lyckas han trollbinda och det dröjer inte lång tid innan jag dras in i den här svindlande historien.

“Mollys Game” är definitivt en film som bör ses. Den bjuder både på spänning och dramatik, med fint skådespeleri och välskriven dialog.

Betyg blir 4 av 5

      

https://www.youtube.com/watch?v=Z9AYPxH5NTM?version=3&theme=dark&fs=1&cc_load_policy=1&iv_load_policy=1&modestbranding=0"> https://www.youtube.com/watch?v=Z9AYPxH5NTM?version=3&theme=dark&fs=1&cc_load_policy=1&iv_load_policy=1&modestbranding=0" type="application/x-shockwave-flash" allowScriptAccess="always" allowfullscreen="true" width="450" height="253">

May 19, 2018 - Filmtips/recensioner    No Comments

Vinnarna av Cannes filmfestival 2018!

Då var filmfestivalen i Cannes över för i år och stort GRATTIS till “Gräns” som knep priset för bästa film inom Un Certain Regard sektionen. Den vann även pris för bästa ljud. 

Här har ni samtliga vinnare:

Guldpalmen

“Shoplifters” av Hirokazu Kore-eda

Grand Prize

“BlacKkKlansman” av Spike Lee

Jury-priset

“Capernaum” av Nadine Labaki

Special Palme d’Or

Jean-Luc Godard, “Image Book”

Bästa skådespelare

Marcello Fonte, “Dogman”

Bästa skådespelerska

Samal Yeslyamova, “My Little One”

Bästa regi

Pawel Pawlikowski, “Cold War”

Bästa manus (två vinnare i år)

Alice Rohrwacher, “Happy As Lazzaro”

Nader Saeivar, “3 Faces”

Caméra d’Or

“Girl” av Lukas Dhont

Kritiker-priset FIPRESCI gick i år till sydkoreanska “Burning” av Lee Chang-Dong medan belgiska “Girl” fick årets Queer Palm.

Apr 30, 2018 - Filmtips/recensioner    No Comments

Dvdrecension: The Greatest Showman

“Hugh Jackman spelar huvudrollen i “The Greatest Showman” där vi får följa den amerikanska visionären P.T Barnum, som från ingenstans lyckades skapa en spektakulär cirkus som fängslade människor runt om i hela världen. I rollerna ser vi även svenska Rebecca Ferguson, Michelle Williams och Zac Efron.”

 “The Greatest Showman”  är en väldigt välproducerad och snygg musikalfilm som verkligen underhåller för stunden.

Det viktigaste med musikaler måste väl ändå vara musiken. Är den dålig så går det ju inte att se filmen…

Men i  “The Greatest Showman”  är musiken riktigt bra. Den berör och har starka texter. Den ger hopp och jag blir extremt peppad av den.

Jag fylls även av glädje, framförallt av den fantastiska låten “This Is Me” som blev Oscarsnominerad och vann Golden Globe för bästa låt. 

Hugh Jackman gör rollen som P.T Barnum väldigt bra, han kan verkligen leverera ett bra skådespel och grym sång. De andra sköter sig oxå bra, framförallt Keala Settle som spelar skäggiga damen och har en MAGISK röst. 

Manuset är dock filmens svaghet. Det är inte direkt en historia som sticker ut och det bjuds inte på några överraskningar. 

Men tack vare den fantastiska musiken, en välspelad cast och hur teknisk snygg den är så klarar den sig ändå. 

 “The Greatest Showman”  är därför i mina ögon en väldigt bra musikal, men en helt okej film. Men ni ska definitivt spana in den!

Betyg 3,5 av 5

     

Pages:1234567...37»
UA-33590503-1