May 21, 2013 - Mitt liv som film    No Comments

Coen, SFI firar 50år & James Franco

Tempot fortsatte under gårdagen från morgon till kväll. Efter presskonferensen med Keanu Reeves så skulle jag försöka se min första film här i Cannes nämligen “Inside Llewyn Davis”. Den premiärvisades i söndags men som turen är finns det alltid en så kallad “day after screening” vilket gjord det möjligt för mig att se den. När jag kom fram så var det givetvis en lång kö till filmen. Jag var där ca 45min innan starten. Men tiden den rullade på och jag kom in i salongen som var ganska stor och hade väldigt bekväma stolar. Ljuset släcktes och filmen drog igång. Jag var spänd och förväntansfull.

ko_coen   coen

Till en början var kunde jag inte låta bli att störa mig på ett jäkla ventilationssystem som burrade ganska högt, men när jag kom in i filmen så slutade jag tänka på det. Det var en del skratt under filmens gång och vad jag tyckte om den kommer ni kunna läsa senare när jag lägger upp en recension. För tillfället har jag inte haft tiden att skriva den men kan iaf säga att det osade Coen om den.

Efter filmen var det ett snabbt försök att hinna hem för att byta om från shorts till långbyxor och kostym. Jag hade blivit inbjuden till SFI som firar 50år och det vill jag givetvis inte missa. Med hela sveriges filmelit på plats och Håkan Hellström som skulle uppträda. Det var dock lättare sagt än gjort eftersom trafiken är helt sjuk här i Cannes. Det tog mig minst 1h att ta mig till lägenhet med bilen när det egentligen skulle gått på 10min. Det blev ett snabbt ombyte och sedan in i bilen igen.

uppkladd

När jag väl kom fram så gjorde jag en kort intervju med självaste VDn för SFI, Anna Sterner. Hon berättade kort om firandet och vad hon anser är viktigt för svensk film i framtiden. En artikel om detta kommer publiceras på Moviezine inom kort. Hon var för övrigt en väldigt härlig person.

anna_sterner

Festen drog igång och det vimlade med folk. Jag såg producenter, skådespelare, regissörer och filmkritiker. Det bjöds på fri bar och en massa mat. Sedan blev det ett kort välkomstal som Anna höll och därefter uppträdde från Monica Z”.

fest_sfi   skal   monicaz

monicaz2   hakan

Efter uppträdandet smet jag iväg till filmpalatser i hopp om att komma in på James Francos regidebut “As I Lay Dying”. Jag hade även luskat ut att han skulle närvara vid visningen. Jag kom dit 10 min innan filmens start och hade turen med mig då jag kom in direkt. Dock fick jag nöja mig med en balkongplats men det var helt okej.

roda_mattan   bion   franco3

James Franco och teamet presenterade filmen för den fullsatta salongen som var taggade till max. Det var ett flertal applåder redan i förtexterna till filmen. Filmen “As I Lay Dying” var verkligen en udda filmupplevelse. Den berättas med VÄLDIGT mycket split-screen vilket jag inte riktigt gillade. Jag hade svårt att hålla fokus och det blev inte lättare med den sydstatsdialekt som de hade i filmen. Första personen lämnade salongen redan efter 20min och några fler därefter. En sak är iaf säker, jag måste garanterat se om den framöver för att kunna ge den en rättvis bedömning.

När eftertexterna rullade passade jag på att smita ner en snabbis för en autograf och bild.

franco_bio franco_autograf

Sammanfattningsvis hade jag en toppen första dag i Cannes. Träffade både Keanu Reeves och James Franco. Fick ta del av SFIs 50års firande och såg två filmer. Jag kan garantera er att jag var TRÖTT när jag kom hem då jag hållt igång från kl 07-02.00 – men det var lätt värt det!

jag_franco

Got anything to say? Go ahead and leave a comment!

UA-33590503-1