May 26, 2013 - Mitt liv som film    No Comments

Hur funkar filmmarknaden i Cannes?

Filmfestivalen i Cannes är välkänd världen över. Varje år reser folk till croisetten för att mingla och se film. Vad kanske inte alla vet är att det pågår en stor och viktig filmmarknad hela tiden.

Personer från olika distributionsbolag kommer dit i hopp om att vara först på att köpa rättigheterna till den ”bästa” filmen.

NonStop Entertainment har två personer på plats i år och har varit med i matchen sedan bolaget startades 1998. Dagarna ägnas åt att springa runt på en massa olika filmvisningar och viktiga möten. Jag fick möjlighet att prata med inköpschefen Jakob Abrahamsson för att få en inblick i arbetet på världens största filmmarknad

jakob

Berätta lite hur det funkar vid en upphandling av en film?

Det börjar faktiskt några veckor innan Cannes då vi får hundratals mejl från säljbolagen som representerar filmerna internationellt. Där listar de sina filmer som visas på festivalen, vilka som bara visas på marknaden och vilka projekt som kommer längre fram som man kan få möjlighet att läsa manus på.

Sen så plöjer vi igenom filmerna och plockar ut ett gäng kandidater som vi är intresserad av. När vi sen kommer till Cannes så träffar vi samma bolag som vi mejlat med. Man kanske sitter och ser en trailer, en promo på kommande filmer så man kan få ett litet hum om det är någonting intressant eller om det inte passar vår profil som bolag.

Men trots det väljer vi ut ett 50-tals filmer som vi skulle vilja titta på vilket i praktiken blir väldigt svårt då vi inte hinner se riktigt 50 hela filmer. Man springer oftast in och ut på filmer, kanske ger dom en halvtimme. Då hinner man se om den är väldigt dålig eller om den verkar lovande och intressant. Det blir väldigt mycket fragment av filmer. Det är förvånansvärt vad mycket man kan säga om en hel film på så kort tid egentligen. Den typ av film som lider av det här är långsamma draman som bygger upp en stämning över en tid. När du ser en halvtimme av den i mitten så kan du känna dig helt bortkommen, men det är en fantastisk film.

Om vi hittar en film som vi gillar så går vi antingen tillbaka till säljbolaget och sätter sig ner och börjar prata eller sköter man det på mejl/sms/telefon. För det första har man oftast fått något som kallas för ”asking price”. Det är lite som att köpa en lägenhet kan man säga, det finns ett pris som är utsatt och sen får du lägga ett bud. Till skillnad från att köpa lägenhet börjar oftast budgivning under ”asking price” då det oftast är satt ganska högt. Tanken med ”asking price” är att om säljbolaget får det, då ska dom egentligen i teorin signa och göra dealen på en gång. Därför sätter dom priset väldigt högt så dom inte riskera att få för lite betalt.

Sen är det ingen öppen budgivning så man får helt enkelt lita på säljagenten och känna av marknaden om det är någon som bjuder emot en. Oftast är säljagenterna väldigt uppriktiga med vem som bjuder och ungefär hur högt och om man vill bjuda över vart det måste landa. Då skickar man oftast iväg ett bud och säger; jag tycker den här filmen är värd x antal tusen dollar eller euro, för dom här länderna. Vi på NonStop köper gärna hela norden och Baltikum, andra köper kanske norden eller t.ex. bara i Sverige. Men vi vill ha alla dom länderna och alla rättigheterna för bio, dvd, digitala rättigheter, tv och så vidare. Sen får man oftast svar om det är för lite eller om vi måste vänta. Då svarar man med att; nej mitt bud gäller bara tills ikväll eller tills imorron för att stressa. Då säger dom; Men vi har andra distributörer som ska kolla på dem, tyvärr. Då får man antingen förlänga sitt bud eller spela ”hard ball” och ibland är det läge att spela ”hard ball” om man anar att man lagt ett bra bud, men att de bara vill testa och hitta någon som är villig att lägga en aningen högre.  Om man vet att man kanske håller på att göra ett kap, då vill man ju avsluta såfort som möjligt så att inte säljbolaget hittar andra som är villiga att betala mycket mer.

Vad för profil har NonStop?

Vi brukar säga att vi distribuerar bra film. Andra brukar kalla det kvalitéts film. Båda är naturligtvis ganska vaga begrepp, för det är ju klart att en film som ”Fast and the Furious 6” i sin genre också är en fantastisk film, ”Fast and the Furious 5” tyckte jag var en lysande racing-film, men det är inte den typen av film vi sysslar med. På engelska finns det ett ord som jag egentligen tycker beskriver det bättre och det är ”Up-market”. Filmer som kanske i Stockholm skulle gå på Sture eller Victoria och har en publik som är snäppet vuxnare, kanske 20+. Lite mer storstadsboende än små orter och det är oftast filmer som gillas av kritiker samt har chansen att vinna priser på festivaler. Inom dom ramarna rör vi oss. Men givetvis kan vi också köpa thrillers och asiatisk skräck eller vad det nu är, bara vi tycker det är bra i respektive genren.

Vad har störst betydelse vid ett inköp av en film?

Det är en kombination av massa saker. Regissörer spelar ganska stor roll för den typ av film vi jagar även skådisar. En trailer och promo kan vara ganska intressant för det är ju oftast den tydligaste fingervisningen om vad för film det kan vara. Sen kan ju även en trailer/promo klippas för att se ut som något helt annat också. Vi hade en film som var med i Cannes förra året som hette ”Cosmopolis” där en utmärkt trailer och promo får det att framstå lite mer som ”Fight Club” men filmen i sig är en betydligt lugnare historia. Så man kan inte lita 100 % på en trailer eller promo. Sen spelar det lite roll vilket säljbolag som har filmen, man vet och lär sig att vissa säljbolag är duktiga på att hitta bra filmer.

Vad bestämmer priset för ett inköp?

Det som är ett rimligt pris för oss bygger på hur många vi tror kommer se filmen på bio, om vi tror den kommer sälja dvd: er, Itunes-nedladdningar, hyras ut på Sf-anytime och om vi kan sälja den till betal TV. Även vilka priser vi kan få ut där. Det är utifrån det som vi sätter vårt bud och naturligtvis vill vi få in mer pengar än vad vi lägger ut.

Vilken är den dyraste Cannes-filmen i år samt den dyraste som ni köpt?

Dyraste i år är nog Martin Scorseses ”Silence” som jag vill minnas de ville ha 1,5 miljon dollar för. Jag ska inte säga några priser, men något av det dyrare vi köpt var ”The Wrestler” med Mickey Rourke för några år sen.

Vilka guldkorn har ni hittat på Cannes filmfestivalen i år?

Vi har köpt några stycken filmer, men värt att nämna är den bästa som jag har sett här nämligen ”The Selfish Giant” i Directors Fortnight av Cleo Bernard som gjorde en film som hette ”The Harbor” som kom för några år sedan. Brittisk uppväxtskildring som är helt knivskarp och det är något som passar oss. Vi har haft ett helt gäng såna som ”Fish Tank” och ”This is England”. Den här är egen men tillhör ändå en grupp av filmer som har funkat bra för oss tidigare. Sen har vi köpt en helt annan typ av brittisk film och tv-serie faktiskt. Uppföljaren till ”Trip” med Steve Coogan och Robert Brighton?. Nu ska dom åka till Italien för att äta och gnabbas. Så ”Trip to Italy” heter den. Tillslut är det Shane Meadows dokumentär om ”Stone Roses” som heter ”Stone Roses Made of Stone” som är jättefin.

Got anything to say? Go ahead and leave a comment!

UA-33590503-1