Feb 9, 2016 - Mitt liv som film    No Comments

Min intervju med Matthias Schoenaerts!

Matthias Schoenaerts är en holländsk skådespelare som haft en otroligt framgångsrik resa de senaste åren.

Allt började med kritikerrosade Bullhead och sen har hans karriär gått spikrakt uppåt med filmer som “Rust and Bone”, “The Drop” och “Far From The Madding Crowd”.

Nu är han bioaktuell i två filmer. Den ena är oscarsfilmen “The Danish Girl”, där han bland annat spelar mot svenska stjärnskottet Alicia Vikander, och den andra är “A Bigger Splash”, ett relationsdrama med Ralph Fiennes, Tilda Swinton och Dakota Johnson.

erik_schoenaerts

När jag besökte Venedigs filmfestival förra året fick jag en pratstund med en otroligt charmig och glad Matthias Schoenaerts.

Han började först med att berätta om hur han handskas med sin framgångsrika resa.

– Succéer kommer och går, för mig är succé när jag får arbeta med de människor jag gillar och vill jobba med. Oavsett om det handlar om skådespelare eller regissörer. Jag har insett att jag är lyckligt lottad över att få göra det här, därför fortsätter jag bara att jobba men samtidigt uppskatta det jag gör.

Vad är det egentligen som gjort att just du lyckats?

– I början jobbade jag en hel del i skuggan av branschen, men sen när jag gjorde “Bullhead” så sa det bara pang. Allt bara hände på en gång. Det var på det sättet det skulle ske helt enkelt, för jagar man något så är risken att det sker på fel plats vid fel tidpunkt. Om det vill gå din väg så kommer det att ske. Det är vad jag verkligen tror på.

Är du rädd att förändras som person av framgången?

– Nej, det gäller att inte fastna i sitt egna huvud och sin glorifiering av sig själv. Om du någonsin ser mig så, då får du slå skiten ur mig! Det lovar jag.

Matthias beskrev sina motspelare, Tilda Swinton, Ralph Fiennes och Dakota Johnson från “A Bigger Splash” som att spela med i Champions League.

Hur var det att spela mot vår svenska Alicia Vikander i “The Danish Girl”?

– Om du har sett filmen så vet du att hon är … jag skulle gifta mig med henne, det kan jag säga dig! Hon är fantastisk och en god vän. Hon är magnetisk och tillför allt hon gör med en ärlighet och så mycket entusiasm. Det är de rätta ingredienserna för en skådespelare som gör att vi åskådare berörs när vi ser film.

I “The Danish Girl” spelar Matthias rollen som Paul. Det är en roll som skiljer sig en del mot vad han annars bruka spela.

Hur var det egentligen att spela den rollen?

– Jag gillar att leka med min fysik, öka eller tappa i vikt. Ha rakad skalle eller bära peruk, det är en del av den kreativa processen. Det är som när man var barn, du målar dit en mustasch med mammas läppstift, har en peruk och hatt på. Jag älskar det! Det är som en lek som jag tar väldigt seriöst, vi är skådespelare och vi låtsas, men vi gör det väldigt ärligt och autentiskt. När jag läste boken “The Danish Girl” föll jag direkt för den fantastiska historien, så jag hade inga som helst problem med att sätta mig in i rollen som Paul.

I både “The Danish Girl” och “A Bigger Splash” visas det en del naken hud. Hur är det egentligen att vara naken i en film men också att se sig själv naken på film?

– Det känns helt okej. Vi är alla människor och vi vet alla hur vi ser ut nakna. Det finns ingenting att dölja så det känns okej. Jag vet dock inte om jag kommer säga så om 15år när jag blivit alldeles dallrig, men just nu är jag okej med det.

Vilken regissör skulle du vilja arbeta med i framtiden?

– Jag vill gärna arbeta med Jacques Audiard igen. Vi gjorde Rust and Bone ihop och han är fantastisk. Sen har vi Claire Denis, Terry Gilliam och David Lynch. Skulle David Lynch fråga mig så skulle jag göra vad som helst.

Nästa filmprojekt på Matthias Schoenaerts agenda är en belgisk film tillsammans med Michaël R. Roskam, regissören till “Bullhead”.

Han kommer spela mot Adèle Exarchopoulos, känd från filmen “Blå är den varmaste färgen” och det blir en modern film noir.

Se “The Danish Girl” som hade premiär i fredags och missa inte “A Bigger Splash” som får premiär den 19:e februari!

danishgirl6   danishgirl1

Got anything to say? Go ahead and leave a comment!

UA-33590503-1