May 15, 2016 - Mitt liv som film    No Comments

Ett möte med barndomsidolen Steven Spielberg!

Högst på min lista under årets filmfestival i Cannes fanns namnet STEVEN SPIELBERG.

Han är för mig och kommer alltid vara min största barndomsidol.

Med filmer som E.T, Jurassic Park, Hajen m.fl. så var han den första som bjöd in mig i filmens magiska värld.

För några år sedan var han juryordförande för filmfestivalen i Cannes och då hade jag hoppats att få se honom. Men det visade sig vara lättare sagt än gjort och jag missade honom helt. Sjukt besviken lämnade jag festivalen det året.

I år är han i Cannes med sin nya storfilm “THE BFG” som visas utom tävlan. Därför var han nr 1 på min lista, jag skulle bara inte få missa honom igen.

Igår hade “THE BFG” sin första pressvisning i Cannes och premiär på kvällen. Jag hade bestämt mig för att skippa visningen av filmen för att tidigt  kunna ställa mig i kö till presskonferensen för filmen.

Jag placerade mig utanför pressrummet ungefär 3h innan skulle jag tro. Framför mig stod tre andra personer. Än så länge kändes allt lugnt.

Efter ett tag började alla kameramän och tekniker släppas in i rummet och jag hoppades att de snart skulle börja släppa in oss, men icke. Kön hade nu fyllts på ordentligt bakom mig då det var fler som ville se den stora Hollywoodregissören.

Plötsligt från ingenstans kommer en svärm av journalister springande mot oss. Jag förstod direkt att det var personer som varit och sett filmen som nu ville in till presskonferensen.

Jag fick en klump i magen och tänkte direkt att nu är det kört. Jag såg hur den ena efter den andra blev insläppt till presskonferensen och det var nu mindre än en halvtimme kvar tills det skulle börja.

Tänk positivt Erik, du kommer in. Jag försökte omvandla mina negativa tankar till positiva.

Det råder nämligen en hierarki bland pressfolket här i Cannes med olika färgmarkeringar på pressbadgen. Det finns alltså de som har företräde in till presskonferenserna.

Dom med vit färg är högst upp, sen kommer de med rosa + gul prick, sedan de rosa, sen de blåa (som jag hade), sedan orange och sist gul.

När det var ungefär 5 minuter kvar till det skulle börja hör jag hur en av vakterna säger: De fem första blå kan komma in.

Jag räknade snabbt till att jag var nummer 4 och fylldes av en enorm glädje. YES, jag kom in! YES, jag ska få se SPIELBERG!

Snabbt fann jag min plats då det inte var många stolar lediga. Lämnade min väska vid stolen och inväntade Spielberg och casten som snart skulle träda in i rummet. Redo med kameran i högsta hugg.

Vi kunde höra hur folk började skrika utanför presskonferensrummet och hur kamerablixtrarna smattrade som kulsprutor.

Nu är han snart här.

Plötsligt ser jag festivalchefen komma in i rummet och jag förstod direkt att nu är det dags. Strax efter honom kommer han, han som jag väntat på så länge, min stora barndomsidol och en fantastisk filmskapare, Steven Spielberg.

Han var på väldigt gott humör och vinkade glatt till alla i rummet. In kommer även Ruby Barnhill som spelar huvudrollen i filmen tillsammans med Mark Rylance. Sedan Rebecca HallPenelope Wilton och Jemaine Clement.

För att se ett litet filmklipp klicka HÄR

IMG_7484   IMG_7471   IMG_7493   IMG_7475   IMG_7478   IMG_7533

Presskonferensen var väldigt rolig och lyssna på då alla var på väldigt gott humör. Ville ni läsa lite vad de snackade om kan ni klicka HÄR.

När allt var över skyndade jag mig fram i hopp om att få min E.T film signerad. Jag var inte ensam om den tanken men jag var snabb och lyckades hitta en hyffsat bra plats framme vid podiet.

Jag skakade lite av nervositeten och ropade försiktigt efter Steven. Han vände sig om mot mig och säger “I will be right there”. Strax därefter kommer han fram mot mig och jag sträcker fram min film som han signerar.

IMG_7496   IMG_7613

Jag ber honom oxå snabbt kolla upp för att ta en bild. Han vänder upp blicken och bjuder även på en vinkning in i kameran. JACKPOT!

IMG_7534

Fylld av eufori lämnar jag rummet och tar mig ut från palatset. Där lyckades jag fånga några av skådespelarna för lite bilder.

IMG_7536   IMG_7537   IMG_7535

Det här var alltså ett av mina största ögonblick från alla åren som jag hängt på filmfestivaler och jag kände att jag var tvungen att dela med mig av det!

Hörs snart igen!

Got anything to say? Go ahead and leave a comment!

UA-33590503-1