Nov 15, 2013 - Mitt liv som film    No Comments

Vampyrromans och förbjuden kärlek!

Igår såg jag Jim Jarmusch nya vampyrdrama “Only Lovers Left Alive”. De som sett hans tidigare filmer vet att det här är en filmskapare som gör väldigt speciella filmer. Jag har endast sett ett fåtal och kan tycka att de oftast är allt för långsamma för min smak.

Men i “Only Lovers Left Alive” så klarar jag mig igenom filmen utan några större problem. Det är en väldigt annorlunda och skruvad historia om kärleken mellan två vampyrer.

Först och främst är det väldigt befriande att se en film beröra ämnet vampyrer utan att man direkt ska behöva tänka “Twilight”. Det här är raka motsatsen vilket givetvis är till det positiva.

Att se  och  gestalta vampyrerna Adam och Eve är underbart. De har verkligen den rätta “looken” och karisman. Tillsammans utgör de kanske den coolaste vampyrduo jag någonsin skådat.

 spelar Eves syster Ava och gör det också med glimten i ögat. Hon har ett barnsligt skådespel som passar karaktären och bjuder på några skratt.

Fotot samt ljuset i filmen är snyggt och lyckas skapa den rätta känslan. Dialogen känns också välskriven.

Men det som talar filmen mest emot är ändå att vissa scener känns lite väl utdragna. Den hade kunnat kortas med kanske en halvtimme eller något. Jag tappar ibland fokus och det är inte ett gott tecken…

“Only Lovers Left Alive” är ändå ett upplyft i vampyrgenren med sin skruvade historia och framförallt magnifika vampyrduo.

Betyg 3 av 5.

ol2   ol1   only-lovers-left-alive-poster

———————————————————————————————————————————

På kvällen var det dags för   nya film “Breathe In” som jag peppat för då jag fullkomligt älskade hans förra film “Like Crazy”.

Det jag älskade med den var sättet han skildrade kärlekshistorien, väldigt äkta och trovärdigt. Långt ifrån all hollywoood glans och som tur är väljer han att fortsätta spela på dom korten.

“Breathe In” lyckas skapa en kuslig och dramatisk stämning om den förbjudna kärleken som uppstår. Den spelar verkligen på de rätta stråkarna och vi dras direkt in i historien.

Färgtonen i filmen är kall och musiken väldigt stämningsbyggande.

Fotot snuddar ibland på dokumentärkänslan då kameran inte alltid är still. Tillsammans med många närbilder känns stämningen i filmen mera påtaglig och det är otroligt vackert att kolla på.

 och  utbyter de rätta blickarna samt mimspråket vilket får det att krypa i kroppen på mig. Det är rysligt och underhållande att se på. Även  som spelar dottern i familjen tillsammans med  som är mamman är fantastiska. De har alla ett skådespel som verkligen levererar!

Historien som filmen berättar kan vi känna igen sen tidigare, men jag tycker ändå att den här klarar sig bättre än många andra. Den väljer att gå sin egna väg och det är jag väldigt glad för då det lika gärna hade kunnat bli pannkaka av alltihop.

“Breathe In” är ett starkt drama som inte gör mig besviken.  bevisar ännu en gång att han är en regissör värd att hålla koll på.

Betyg 4 av 5.

bi1   bi2   Breathe-In-Poster

———————————————————————————————————————————

Ikväll blir det ingen film då det äntligen är dags för prisutdelningen! Imorrn får ni veta vem som knep priset för bästa skådespelerska, om det blev svensken Ludwig Göransson som kammade hem pris för bästa musik och självklart vinnaren av bästa film!

Got anything to say? Go ahead and leave a comment!

UA-33590503-1